Kļūdas dēļ VID ierodas veikt kratīšanu pie nevainīga cilvēka

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

«Šis rīts sākās kā katrs. Pamostamies, taisāmies uz darbu, pamazām modinām bērnus. Pienāk brīdis, kad jādodas ārā no mājas, un sākas. Pie vārtiem piebrauc melna netrafarēta mašīna, no kuras izkāpj vairāki cilvēki un sāk jautāt, kā mūs sauc, manu vārdu tikai ar kādu trešo reizi sadzird (laikam nebija tāds, kādu vēlējās dzirdēt). Stādās priekšā kā Finanšu policija un uzrāda Valsts ieņēmumu dienesta apliecības. No manas puses, protams, izbrīns, kam seko tīri cilvēcīgs jautājums - kādā sakarā???» tā savu stāstu sāk Agnese. Sociālajos tīklos šis stāsts izraisījis sašutuma vētru, uz ko reaģējuši vairāki simti cilvēku un dalījušies pāri tūkstotim.

Sieviete raksta, ka tajā brīdī, kad tika sniegts tiesas orderis par kratīšanu, emocijas sakāpa, jo viņa neko tādu nav darījusi, lai nonāktu policijas vai VID redzeslokā.

«Sāku lasīt, neko nesaprotu, grūti uztvert kaut vārdu, jo ir pamatīgs šoks un nesaprašana. Vienīgais, ko pamanu, ir kaut kādas firmas nosaukums, kaut kāda persona, kas nu nekādā sakarā nav saistīta ar mani vai manu ģimeni. Bet tur melns uz balta ir mana adrese.»

«Protams, tīri cilvēcīgi

emociju izvirdumā sāku mēģināt skaidrot, ka šeit tādas personas nav un nekad nav dzīvojušas, bet tur melns uz balta, ka šāda persona deklarēta manā adresē.

Protams, neskatoties uz to, ka ir tiesas pavēste par kratīšanas veikšanu manā adresē, es kategoriski atsakos ielaist viņus savā mājā, kur, atļaušos minēt, atrodas divi nepilngadīgi, tikko pamodušies bērni. Jā, saprotu, ka nepildu to, kas melns uz balta rakstīts, bet kaut kas tomēr nešķiet pareizi,» klāsta sieviete.

«Uz manu atteikumu ielaist viņus savā mājā seko atbilde, ka sauks policiju un veiks kratīšanu piespiedu kārtā,» - inspektors kļuvis bravūrīgs un sācis draudēt.

«Man emocijas kā vulkāna izvirdums, ar kādu attieksmi pret mani, ar tādu es pretī. Par ko ir runa? Neko nesaprotu.

Man tikai skaidro, ka manā mājā esot deklarēta tāda persona un tiesa ir izdevusi orderi kratīšanai, un man esot tas jāpilda.

Bet kur ir manas tiesības uz jebkādu taisnību? Protams, skandāls pa visu rajonu, mani mēģina nomierināt, lai es beidzot kliegt,» piedzīvotajā dalās sieviete.

«Rezultātā atrauju mājas durvis un saku, lai iet iekšā un dara ko grib, jo man ir jāved bērns uz bērnudārzu un pašai jābrauc uz darbu. Bet te vairs neviens neiet iekšā, lai gan sākumā tik ļoti likuma paklausīgi stāstīja par to, ka pilda tiesas pavēsti un kratīšana esot jāveic. Kur problēma, ejiet iekšā un dariet, kas jādara, bet tagad vairs neviens nesper ne soli tuvāk manas mājas durvīm.»

«Jā, esmu nikna, jā, paceļu balsi un, jā, pat neiedziļinos tajā, ko man saka, starp citu, arī paskaidroju, ka es kā lauvene aizstāvēšu savu bērnu intereses, lai viņiem nebūtu jāpiedzīvo svešu cilvēku rakņāšanās pa mūsu māju,» raksta Agnese.

Beigu beigās sievietei izdevies pierādīt, ka šai adresē deklarēta ir tikai viņas ģimene.

Loģiski, ka viņai ir radušies daži jautājumi.

1. Kā strādā mūsu valsts tiesu sistēma, ja tiesas pavēstē par kratīšanu var ierakstīt, iespējams, pareizu nodalījuma nr, bet nepareizu adresi?

2. Vai tiešām nevar trīs reizes pārbaudīt, pirms brauc? Nopietni, tā taču ir kriminālizmeklēšana, ne? Labojiet, ja es kļūdos.

3. Vai tiešām Valsts ieņēmumu dienestam nav piekļuves iedzīvotāju reģistram, lai varētu aplūkot, kur persona ir deklarēta?

4. Un ko nozīmē viena inspektora komentārs, ka parasti šādā situācijās cilvēki ir pretimnākoši un ļauj veikt kratīšanu? Tas nozīmē, ka VID tā regulāri gadās? Vai tiešām regulāri kāds kaut ko salaiž dēlī?

5. Vai šādi notiek finanšu noziegumu izmeklēšana? Tad nav brīnums, ka valstī ir tāds bardaks!

Beigās viņa atzīst, ka saprot, ka personas, kas atbrauca, tikai pildīja uzdoto darbu un nav vainīgas pie tā, ka kāds kļūdās.

«Bet tomēr, vai šādas kļūdas ir pieļaujamas?

Jā, beigās man viens no inspektoriem atvainojās, bet tas nemaina faktu, ka man sabojāts rīts, pazaudēti nervi, plusā vēl pāris sirmi mati un bērni bez brokastīm,» pauž sieviete, norādot, ka civilizētā valstī šādi nevajadzētu notikt.

VID zem šā ieraksta izteicis nožēlu par notikušo un atzinis, ka tā bijusi kļūda. «Diemžēl šajā gadījumā, kā jau Jums inspektors vēlāk norādīja, tiešām notikusi kļūda. Šādas situācijas ir retums.

Valsts ieņēmumu dienests un Nodokļu un muitas policijas pārvalde izsaka patiesu atvainošanos par nepatīkamo atgadījumu,»

rakstīts no VID oficiālā Facebook profila.

VID pauž nožēlu par nepatīkamo gadījumu, kurš radies kļūdas dēļ. VID sabiedrisko attiecību daļā skaidro:

«Šādi gadījumi ir ārkārtīgi reti, atskatoties pagātnē, 20 gadu laikā to ir mazāk nekā pirkstu uz vienas rokas!

Izšķiroša loma var būt arī vienai rakstu zīmei, kas radusies pārrakstīšanās rezultātā. Tiesa, ir jāatzīmē, ka konkrētajā gadījumā kratīšana pat netika uzsākta un risinājums situācijai tika rast aptuveni desmit minūšu laikā. VID vēlreiz no sirds atvainojas kundzei un viņas ģimenes locekļiem par nepatīkamo starpgadījumu!»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu