Desmitiem mazu, vaukšķošu suņu, kas atstāj ekskrementu kalnus Imantā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieka foto

«Desmitiem mazu, vaukšķošu suņu! Tas nav normāli,» saka Slokas ielas 171. nama Rīgā iedzīvotāja Ludmila. Viņa, tāpat arī citi rajona iedzīvotāji ir sašutuši: kādas tuvējās privātmājas iedzīvotāja mājās tur apmēram 20 suņus un vairākas reizes dienā ved dzīvniekus pastaigā gar daudzdzīvokļu mājām.

Skaidrs, ka suņi aiz sevis atstāj ekskrementu čupiņas, ko saimniece pat nedomā savākt. Pie 12 stāvu mājas logiem, pie veikala «Lats», uz ietves, nelielajā parciņā pie mājas – visur ir suņu kakas. Fui! Suņu saimniece – sieviete pāri pusmūžam – braši ka uzvarētāja soļo pa zaļo zonu, pāri puķu dobēm, gar mājas logiem mazu, tumši brūnu suņu bara ieskauta. «Parēķiniet, ja katrs suns reizi dienā aiz sevis atstāj čupiņu un sieviete katru dienu iet pa vienu un to pašu maršrutu…

Atvainojiet, bet sanāk ekskrementu kalni. Nama sētniece akurāti apkopj teritoriju, gādā, lai ir skaisti. Kāpēc viņai būtu jāvāc desmitiem suņu kaku vai jāuzklausa iedzīvotāju pārmetumi, ka apkārtne nav tīra?»

Imantas iedzīvotāji vienmēr par lielu priekšrocību uzskatījuši priedēm apaugušās, zaļās teritorijas, ar ko mikrorajons ir bagāts. Uzkalniņos un parkos rotaļājas bērni, pastaigājas gados vecāki cilvēki, māmiņas ar mazuļiem un cilvēki izved pastaigā savu suni - vienu, nevis divdesmit!

«Kur skatās pašvaldības policija, vietējā izpilddirekcija,» emociju uzplūdā jautā Ludmila, kurai apnikusi suņu kolonija.

«Vai tiešām neeksistē noteikumi, kas ierobežotu mājdzīvnieku turēšanu apdzīvotās vietās? Nevar taču darīt visu, kas ienāk prātā!

Varbūt cilvēkam kaut kas nav kārtībā ar galvu, ja tiek turēti tik daudzi suņi.» Dzīvnieki izskatās paēduši, bet manāms, ka tie nav jauni suņuki – patiesībā tie ir stīvi, veci suņi, ne visai pievilcīgi.

Dzīvnieku skaits turēšanai vienā dzīvoklī nav limitēts.

«Normatīvie akti neparedz ierobežojumus šajā jomā, tomēr dzīvnieka īpašniekam ir normatīvos aktos noteikti pienākumi attiecībā pret dzīvnieku un apkārtējiem,» skaidro Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe.

Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. panta otrās daļas 2. un 3. punkts paredz, ka

dzīvnieka īpašniekam ir pienākums rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku un nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 266 «Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai» ir noteikts, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums nodrošināt, lai mājas dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus, kā arī apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājdzīvnieka ekskrementus. Mājas dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nav tiesīgs radīt antisanitārus apstākļus, turot mājdzīvniekus.

Ja mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks neievēro šos noteikumus, viņš tiek saukts pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pants nosaka, ka

par dzīvnieku turēšanas prasību pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu fiziskajām personām no 7 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām no 15 līdz 700 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem un Rīgas pašvaldības policijai ir tiesības kontrolēt šajos noteikumos noteikto mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasību ievērošanu, ja ir aizdomas vai sūdzības par šo prasību pārkāpumiem.

Kā portālam TVNET skaidro Rīgas pašvaldības policijas galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Sadovskis, atsevišķa statistika par izkārnījumu nesavākšanu aiz sava mājdzīvnieka vai skaļu riešanu, netiek apkopota, jo atbildība par šādu pārkāpumu paredzēta tajā pašā Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa pantā, kur paredzēta atbildība par citiem pārkāpumiem ar mājdzīvniekiem.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu