Trīs lietas, kas mani pārsteidza, atgriežoties Latvijā, jeb kāda jēga no €3000-4000 mēnesī

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Interneta vidē, kur pilns ar negācijām un bēdu stāstiem, katrs pozitīvais stāsts ir kā svaiga gaisa malks, kas pašķaida dubļu peļķi. Ar tādu stāstu par pozitīvajiem aspektiem Latvijas darba tirgū un kopējā dzīves līmenī dalījies Jānis Kreilis, kas interneta vietnē «YourMove.lv» pauž savu nostāju par atbraucēju integrēšanu darba tirgū Latvijā.

«Lai arī man ir sanācis studēt ASV (bakalaurs Filadelfijā un maģistrs Ņujorkā) un strādāt Ganā, Nigērijā, Katarā un vēl pāris valstīs, pēc visiem deviņiem gadiem ārzemēs vēl joprojām esmu Purvciema puika, kas skatās uz iekrātajām vīzām vecajā pasē ar nelielu neticību. Un šo Purvciema puiku Latvija pēdējo divu gadu laikā ir pietiekami pārsteigusi, lai no tā sanāktu pirmais nelielais raksts,» savā ierakstā pauž Jānis.

Tālāk viņš salīdzina pārtikas cenas Ņujorkā, Briselē, Stokholmā ar cenām Latvijā. «Es vienmēr esmu zinājis, ka Ņujorka ir dārga. Vistas fileja $12 kilogramā. Siers $16 kilogramā. Pusdienu piedāvājums - bez $15 kabatā labāk nekur nedoties. Viens aliņš pēc darba? Astoņi dolāri - nē, deviņi, jo neaizmirstam par dzeramnaudu arī bārmenim. Par vienu istabu studentu «komunaļņikā» maksāju $1050 mēnesī. Vismaz $50 aizgāja telefona rēķiniem un vēl $45 par (švaku) internetu.»

«Līdz ar to kāda ir jēga no €3000-4000 mēnesī, kas Latvijā šķiet fantastiska nauda, ja mēneša beigās pāri nekas daudz nepaliek un par tādām luksus precēm kā personīgais auto vai teātra biļetes labāk nedomāt?»

retoriski jautā Jānis.

Viņš šajā ziņā par Rīgu ir tiešām pārsteigts. «Lai arī dzīve kļūst dārgāka, šobrīd ar €1000-1500 pietiek (vismaz manuprāt), lai dzīvotu puslīdz ērti - noīrētu dzīvokli (€400 mēnesī), brauktu ar nedārgu auto (€100 mēnesī), kādreiz iekostu pusdienas (€5) un vakariņas (€12) ārpus mājas, aizietu uz kino (€7) vai teātri (€15-20) un šad tad paceļotu (€100-?). Ja nedzīvo viens, vēl labāk. Nevaru vēl spriest, cik maksā izaudzināt bērnus, bet tiktāl esmu bijis patīkami pārsteigts. Un tas viss, nerēķinot klāt to, cik vērta ir jūra pusstundas attālumā, tīrs gaiss un dzīve ar salīdzinoši nelieliem sastrēgumiem,» pozitīvos aspektus dzīvei Latvijā uzskaita Jānis.

Tāpat viņam ir daudz kas labs sakāms par vidi labākajos uzņēmumos Latvijā.

«Esmu paciemojies vairāk nekā 40 birojos, un tie ne vides, ne (vismaz viesu uzņemšanas) kultūras ziņā daudz neatšķiras no tā, ko biju redzējis ASV un citās Eiropas valstīs.

Īpaši atmiņā palikusi «Draugiem Group», kur darbiniekiem ir sava ēdnīca un plaša atpūtas telpa, «Accenture» ar izrakstītajām stikla sienām un koka elementiem un «Catchbox» ar industriāli moderno iekārtojumu, bet, atklāti sakot, nav sanācis pabūt birojā, no kura ātrāk gribētos pazust,» atzīst ieraksta autors.

Un kā trešo pozitīvi vērtējamo punktu Jānis min faktu, cik viegli ir satikt cilvēkus, ar kuriem sadarboties. «Esat dzirdējuši par six degrees of separation - ideju, ka jebkuri divi cilvēki pasaulē var iepazīties caur sešiem draugu draugiem? Man ir teorija, ka Latvijā šis skaitlis ir divi,» pārliecināts Jānis.

«Salīdzinot ar lielajām pilsētām, kur cilvēku tīkli nav tik cieši saistīti, Latvijā ir vieglāk strādāt, jo vari sadabūt rokā vajadzīgos palīgus.

Turklāt viņiem līdzi arī nāk reputācija - tikpat viegli kā sadabūt šo cilvēku kontaktus, ir apzināt tādus, kas par viņiem aizliktu labu vārdu (vai ieteiktu turēties pa gabalu).»

«Zinu, ka daudziem atgriešanās nav bijusi viegla, bet nav labi, ka bēdu stāsti ir vienīgais, ko lasām soctīklos. Tāpēc lūgums -

ja esi atpakaļ Latvijā un jūties labi, padalies ar savu stāstu komentāros. Un paskubini savējos darīt tāpat,»

mudina interneta platformas idejas autors un realizētājs.

«YourMove.lv» ir darba un informācijas portāls, kas savieno profesionāļus ar pasaules pieredzi un uzņēmumus Latvijā, kas šo pieredzi spēj novērtēt, kā arī apkopo uzziņas par darba tirgu un iekārtošanos uz dzīvi Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu