Vegāni sociālajos tīklos saplūcas jauna Latvijā ražota sojas sieriņa dēļ

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: instagram.com/agnesbeingagnes

Pēdējo nedēļu laikā Latvijas vegāni piedzīvojuši savstarpējas sadursmes un satricinājumus kāda Latvijā ražota vegāniska sojas sieriņa dēļ. Kamēr daļa steidz šturmēt veikalus un priecīgi dalīties ar ieguvumu sociālajos tīklos, tikmēr ir daži, kas uzskata, ka ražotājs maldina patērētājus, jo pieminētais sieriņš nemaz neesot pilnībā vegānisks, ņemot vērā, ka tā sastāvā izmantota palmu eļļa.

«Es biju ļoti pārsteigta ieraugot, ka no augu taukiem «Baltais» izvēlējies izmantot sieriņa pagatavošanā tieši palmu eļļu. Vegāns nozīmē ne tikai dzīvnieku produktu neizmantošanu, bet arī izvairīšanos no jebkāda veida produkcijas, kas izraisa dzīvnieku ciešanas un nāvi. Tieši tāpēc – palmu eļļa nav vegāniska,» savu viedokli sociālajā tīklā Instagram pauž kāda tā lietotāja.

«Šīs eļļas ražošana izraisa tik pat lielu slodzi videi, cik piena produktu ražošana un rada briesmīgas ciešanas dzīvniekiem,

jo, lai veidotu palmu plantācijas tiek iznīcināti meži un kūdrāji. Tā rezultātā orangutāni un citas apdraudētās dzīvnieku sugas strauji zaudē savu dabisko vidi, kur dzīvot un tiem nākas saspiesties arvien mazākā zemes pleķītī turpat līdzās plašajām plantācijām. Daudzi no šiem dzīvniekiem sadeg reizē ar to mājām, daudzi mirst bada nāvē, daudzi no viņiem mirst no plantācijas strādnieku rokas, ja barības meklējumos izklīst no džungļiem,» savus argumentus pret palmu eļļas izmantošanu pauž sociālā tīkla lietotāja.

Tāpat viņa norāda:

lai palmu audzēšanu padarītu atbildīgu, ir radīts sertifikāts, kas apliecina, ka palmu eļļa iegūta atbildīgi,

proti, neradot kaitējumu apkārtējai videi. Viņa arī pārmet, ka konkrētā ražotāja mājaslapā šāds sertifikāts nav atrodams, un pauž neizpratni par to, kāpēc Latvijas vegānu kopiena izrāda tādu sajūsmu par šo sieriņu.

Tas izraisījis īstu šķēpu laušanu diskusijā zem šā ieraksta, gan par vegānisma definīciju, gan argumentiem par un pret ražotāja izvēli izmantot palmu eļļu sieriņa ražošanā, un neiztika arī bez personiskiem apvainojumiem vegānu starpā.

«Neviens no šiem cilvēkiem nevar izlasīt sastāvdaļas? Neviens nezina, kādas sekas rada šīs eļļas ražošana? Kāpēc populāri vegāni un blogeri un pat biedrība «Dzīvnieku brīvība» reklamē produktu, kas nav vegāns?» retoriski jautā vegānu dzīvesveida aizstāve.

Kāda cita sociālā tīkla lietotāja piekrīt, ka

nav labākais produkts, bet nekam neder tāda attieksme, ka «viss mūsu dzīvē ir slikts». «Man ir prieks, ka Latvijā vispār sāk parādīties šāda veida produkti,»

raksta kāda lietotāja. Arī citi vegāni piekrīt, ka tā ir pozitīva tendence. «Jā, ir kur augt, šajā gadījumā arī plastmasas iepakojumu varētu nomainīt. It sevišķi valstī, kur ar atkritumu šķirošanu tik traki iet!»

«Neskatoties uz palmu eļļas tehnisko informāciju, šis produkts 100% atbilst vegānisma prasībām un ir vegāniem piemērots produkts, kurā netiek izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti.

Palmu eļļas esamība produktā nemaina tā piederību vegāniskajiem produktiem,»

norāda uzņēmuma AS «Tukuma Piens» mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs.

Savukārt biedrība «Dzīvnieku brīvība» skaidro, ka jebkuri centieni samazināt dzīvnieku ciešanas un domāt par atbildīgu, videi draudzīgu dzīvesveidu ir apsveicami, bet vegānisms nav par visu un neko. «Palmu eļļas esamība produktā nepadara to nevegānisku. Tie, kas rūpīgi seko līdzi tam, lai nodarītu pēc iespējas mazāku ļaunumu videi, noteikti ņems vērā palmu eļļas faktoru, bet ne visiem tas interesē, jo pievēršanos vegānismam var ietekmēt arī citi iemesli, kas, piemēram, ir saistīti ar veselību,» norāda biedrības pārstāvji.

Iemesls, kāpēc @baltaispiens vegāniskais tofu deserts patiesībā nav nemaz tik vegāns. Daudzi jau ir dzirdējuši un iespējams pat redzējuši, ka Baltais tagad piedāvā iegādāties Vegāniskos sojas sieriņus, kuri, kā raksta Baltais, ir: ” Lieliski piemēroti ne tikai vegāna dzīvesveida piekritējiem, bet arī cilvēkiem, kuriem rūp sava veselība un apkārtējā vide.” Jā, parunāsim par to – rūpes par apkārtējo vidi. Should we? Es biju ļoti pārsteigta ieraugot, kā no augu taukiem Baltais izvēlējies, izmantot sieriņa pagatavošanā, tieši palmu eļļu. Vegāns nozīmē ne tikai dzīvnieku produktu neizmantošanu, bet arī izvairīšanos no jebkāda veida produkcijas, kas izraisa dzīvnieku ciešanas un nāvi. Tieši tāpēc – PALMU EĻĻA NAV VEGĀNISKA. Šīs eļļas ražošana izraisa tik pat lielu slodzi videi, cik piena produktu ražošana un rada briesmīgas ciešanas dzīvniekiem, jo, lai veidotu palmu plantācijas tiek iznīcināti meži un kūdrāji. Tā rezultātā orangutāni un citas apdraudētās dzīvnieku sugas strauji zaudē savu dabisko vidi, kur dzīvot un tiem nākas saspiesties ar vien mazākā zemes pleķītī turpat līdzās plašajām plantācijām. Daudzi no šiem dzīvniekiem sadeg reizē ar to mājām, daudzi mirst bada nāvē, daudzi no viņiem mirst no plantācijas strādnieku rokas, ja barības meklējumos izklīst no džungļiem. Tiek uzskatīts, ka ne visa palmu eļļas rūpnieciskā ievākšana apdraud vidi un tajā mītošos dzīvniekus. Lai palmu audzēšanu padarītu atbildīgu ir radīts sertifikāts, kas apliecina, ka palmu eļļa iegūta atbildīga, proti, neradot kaitējumu apkārtējai videi. Tas, protams, nav viss! Baltais mājaslapā šādu sertifikātu ieraudzīt nevar, tāpat, kā uz vegāniskā sieriņa iepakojuma sertifikāts nav atrodams. Uzņēmums, kā Baltais ir vēl viens “Money maker”, I get it. Tas, ko es nesaprotu – kāpēc latviešu vegānu kopiena ir tādā sajūsmā par šo sieriņu? Neviens no šiem cilvēkiem, nevar izlasīt sastāvdaļas? Neviens nezina, kādas sekas rada šīs eļļas ražošana? Kāpēc populāri vegāni un blogeri, kā @alisewild un @fitvegansisters, un pat @dzivnieku_briviba reklamē produktu, kas nav vegāns? Tas, protams, ir retorisks jautājums. Padalies ar šo ziņu ar saviem draugiem (it īpaši vegāniem un veģetāriešiem) un ⬇️turpinājums

A post shared by agnès p (@agnesbeingagnes) on

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu