Kāpēc Rīgas dome neatbalsta koku stādītājus pilsētas centrā?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/Eugene @merelysimple

Zaļi domājoša cilvēku grupiņa, kas sociālajos tīklos atrodama pēc tēmtura #sakoprīgu un #kokiembūt, aicina cilvēkus sakopt Rīgu un stādīt kokus tukšajās apdobēs Rīgas centrā. Taču, kā redzams sociālajā tīklā Twitter, Rīgas dome šos iedzīvotāju centienus neatbalsta un koki, kas tiek iestādīti, ātri vien pazūd, domei dodot priekšroku bruģim vai tukšam zemes pleķītim.

Kā portālam TVNET norāda Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes speciālisti, iedzīvotāju rīkotā «akcija», iestādot dažādus stādmateriālus ielu tukšajās apdobēs, nav tikusi saskaņota ar pašvaldību un vērtējama neviennozīmīgi.

«Ņemot vērā, ka

stādīšanas akcija nav tikusi saskaņota ar attiecīgās teritorijas apsaimniekotāju un viņu plāniem, tad šobrīd izveidojusies situācija, ka stādīšana veikta apdobēs parku piegulošajās teritorijās, kur SIA «Rīgas meži» jau ieplānojusi stādījumu atjaunošanu,»

skaidro domē.

Šogad plānoti šādi stādījumi: Raiņa bulvārī 10 koki gar pašu parka malu, Kalpaka bulvārī gar Kronvalda parku - 14 koki un viens koks Elizabetes ielā pie Vērmanes dārza. Kopā šopavasar pasūtīti 25 koki.

Izvērtējot pieejamo finansējumu, SIA «Rīgas meži» vēl varētu stādīt kokus Z.A. Meierovica bulvārī un Aspazijas bulvārī jau šajā rudenī, vēlākais - nākamajā pavasarī.

Tāpat domes pārstāvji norāda, ka

iedzīvotāju akcijas laikā sastādīti nezināmas izcelsmes un ielu stādījumiem neatbilstoša izmēra augi, par kuru kvalitāti un drošumu nav nekādas informācijas

(tai skaitā – vai tiem nav kādas infekcijas). «Plānojot un atjaunojot ielu apstādījumus, ņemot vērā lielo antropogēno slodzi (īpaši pilsētas centrā), tiek izvēlēti kvalitatīvi dižstādi ar stumbra apkārtmēru 1 m augstumā 16-18 cm, rūpīgi sagatavota stādbedre pietiekošā dziļumā un platumā, nodrošinot ūdens un gaisa piekļūšanu dižstāda saknēm. Lai nepieļautu stāda vertikālā stāvokļa izmaiņas, tos piesien pie 3 vai vismaz 2 koka balstiem, izmantojot elastīgās lentes ar platumu līdz 3 cm.»

«Tikai tā iespējams panākt pilsētvidē iestādīto kociņu ieaugšanu un veiksmīgu attīstību,» uzsver Rīgas domē.

Arī uzņēmuma

«Rīgas meži» speciālisti uzsver, ka šādas pašdarbības rezultātā var iestādīt arī invazīvu sugu augus un stādmateriāls var būt inficēts,

kas pēc tam var radīt draudus citiem pilsētā augošajiem kokiem, nemaz nerunājot par acīmredzami pavirši veiktu darbu un vidi degradējošo rezultātu, kādu radīja, piemēram, pavirši iebakstīta noplukusi eglīte Elizabetes ielā.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu