«Bezjēdzība un grūtības elpot» Rīgas apkaimes iedzīvotāji nemierā ar notiekošo

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Gaujienas ielas 1 iedzīvotāji pauž neapmierinātību ar Aldara parkā notiekošajām un plānotajām aktivitātēm. Iedzīvotāji ar iesniegumu vērsušies Rīgas būvvaldē, snieguši savus ierosinājumus, taču viņuprāt tie netiekot ņemti vērā.

Ar portālu TVNET elektroniski sazinājās Gaujienas ielas 1. nama iedzīvotāja Svetlana, plaši izklāstot, kāda ir vietējo iedzīvotāju nostāja pret plānotajām aktivitātēm Aldara parkā. Šā gada 13. aprīlī Rīgas būvvaldei atnests iesniegums par Gaujienas ielas 1. nama iedzīvotāju pretenziju, ka netiek ievērotas iedzīvotāju intereses.

Iedzīvotāji esot pret koku izciršanu Aldara parkā. «Jau ir nocirsti koki pretim Gaujienas ielas 1. mājai. Tāpat mūra fasāde ir palikusi pelēka, kas bojā visu skatu, izejot no mājām, bet mūris ir vajadzīgs, lai neputina smiltis un zemi no kalniņa lejā vēja laikā,» skaidro Sarkandaugavas iedzīvotāja.

Sliežu ielā esot nozāģēti visi koki pie sliedēm.Tie, pēc iedzīvotāju domām, bijuši rajona garākie un skaistākie koki. «Katru pavasari varēja priecāties, kā tie plaukst. Sarkandaugavas ielā 26 apgriezti visi ceriņu krūmi pie Hruščova mājām, kas skaisti ziedēja maijā,» raksta Svetlana.

Pēc sievietes teiktā, Aldara parka šajā teritorijā esot vienīgais laukums ar dažādām, īpaši vēsturiski veidotām, speciāli stādītām koku šķirnēm.

«Gaujienas, Tvaika ielas un citu apkārtējo māju iedzīvotāji ir apdraudēti no kanāla malā esošām kuģu pārkraušanas un izkraušanas firmām gaisa piesārņojuma dēļ,» uzskata Svetlana.

Vasarā esot jātur ciet logi, lai nejustu slikto smaku pēc mazuta un naftas vai citām vielām: «Nevar dažreiz pastaigāties, jāliek šalle mutei priekšā vai jāaiztur elpa, lai nejustu to šausmīgo smaku.»

Iedzīvotāji ir arī pret velotreka celtniecību kalniņā, kur zemi atvēlot 28.vidusskolai. Tā atrodoties iepretim Gaujienas ielas 1. nama iedzīvotāju logiem.

«Tas izraisīs lielu troksni, bērnu klaigas, mūziku. No projekta paredzami pasākumi katru dienu. Ar riteņiem tiks sabojātas koku saknes un kalniņa dabīgā, zaļā ekoloģiski aizsargājamo koku, īpašo šķirnes koku infrastruktūra. Putnu ligzdošanas vietu bojāšana - putniem nepatiks liels troksnis un bērnu bļaušana.»

Iedzīvotāji tāpat iebilst pret žoga būvniecību apkārt Aldara parkam, jo pazudīšot parka būtība. «Būs nožogots, komerciāls veidojums ar darba laiku. Tiks slēgts deviņpadsmitos, un bērniem vakarā, kad vecāki atnāk no darba, nebūs kur iet,» uzskata tuvējo namu iemītnieki.

Tāpat, pēc iedzīvotāju domām, neesot jēgas no dārznieka mājas, ka būšot «bezjēdzīgs veidojums», tāpat rentabls nebūšot kiosks šajā vietā.

Tā vietā, lai zāģētu kokus, iedzīvotāji ierosina parkā ierīkot pastaigu celiņus un kāpnes uz kalniņu, uzstādīt bērnu slidkalniņus, pieaugušo un bērnu trenažierus, soliņus. Tāpat izveidot nelielu skeitparku pusaudžiem vietā, kur atrodas vecais baseins, nebojājot koku infrastruktūru, kā arī izveidot apgaismojumu, kurš ieslēdzas un izslēdzas tumšā dienas laikā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora biroja sabiedrisko attiecību vadītāja Solvita Brence portālam TVNET apstiprina, ka Gaujienas ielas iedzīvotāju iesniegums ar pretenzijām attiecībā uz Aldara parkā plānoto rekonstrukciju esot saņemts.

Brence apgalvo, ka Aldara parka projektēšana notiek, pamatojoties uz Sarkandaugavas iedzīvotāju vēlmēm un ieteikumiem.

Lai vienotos par Sarkandaugavas iedzīvotāju vēlmēm atbilstošu parka izveidi, sākot ar 2016. gadu, esot organizētas vairākas informatīvās tikšanās.

Publisko apspriešanu laikā par teritorijas plānojumu Rīgai saņemti ierosinājumi, gan no Sarkandaugavas attīstības biedrības, gan no bērnu un jauniešu centra «Laimīte» par brīvā laika pavadīšanas iespēju dažādošanu.

Tāpat esot saņemti ierosinājumi no tuvējās skolas, kas atrodas tiešā parka tuvumā, par vēlmi nodarboties ar sportiskām aktivitātēm, t.sk. velotrasē. Velotrases ideja esot iedzīvotāju iniciatīva.

Parkā būšot bērnu rotaļlaukums, gājēju celiņi, apgaismojums, daudz soliņu un klusākas vietas, kur netraucēti atpūsties. Degradētie objekti tiks atjaunoti (tornis, atbalsta siena), kā arī tiks izveidoti jauni stādījumi, skolas tuvumā tiks izbūvēta velotrase.

Dārznieka māju paredzēts izbūvēt parka apsaimniekošanas vajadzībām, tajā būs pieejamas publiskas labierīcības parka apmeklētājiem.

Parkā plānots retināt kokus gan parka tīrīšanas nolūkos, gan arī tos, kas ierobežo parka labiekārtošanu. Izvēloties cērtamos kokus, tika veikta koku inventarizācija un parka ainavas analīze, tajā ņemts vērā koku ekoloģiskais stāvoklis.

Pirms koku ciršanas notika publiskā apspriešana 2017. gadā (norisinājās no 22.08.2017.-22.09.2017.), kuras laikā iedzīvotāji varēja iepazīties ar informāciju, kurus kokus plānots cirst, un izteikt savu viedokli.

«Vēršam uzmanību, ka koku ciršana nepasliktinās parka ekoloģisko stāvokli un gaisa kvalitāti, jo parks joprojām būs bagāts ar kokiem un apzaļumots, kā arī tiks papildināts ar jauniem stādījumiem, kas uzlabos gan parka ekoloģisko stāvokli, gan estētisko vērtību.»

Aldara parku tiešām plānots iežogot, taču tas būšot slēdzams tikai diennakts tumšajā laikā, lai pasargātu jaunizveidoto infrastruktūru. Pārējā laikā tas būs brīvi pieejams apmeklētājiem.

Kiosku izvietošana parkā neesot plānota.

Nepieciešamības gadījumā departaments esot gatavs atkārtoti prezentēt parka pārbūves būvprojektā paredzētos risinājumu.

«Aicinām jūs būt saprotošiem attiecībā uz visiem Sarkandaugavas iedzīvotājiem, kuri vēlas izmantot parku, t.sk. pret tiem, kas vēlas aktīvi atpūsties parkā, tam īpaši paredzētās vietās,» pauda Brence.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu