Sirds sažņaudzas un rokas nolaižas: atkritumu kalni Ziepniekkalnā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Ar pagalam skumju ierakstu sociālajā tīklā Facebook dalījusies kāda tā lietotāja, kas izsaka nožēlu, ka joprojām ir cilvēki, kuri vienkārši atbrauc izgāzt savus atkritumus mežā, turklāt vēl Rīgā, kur ir tik daudz iespēju atbrīvoties no atkritumiem. «Jūtos savā ziņā arī kā no Mēness nokritusi, jo savā naivumā domāju, ka šādi skati vismaz lielo pilsētu teritorijās nav redzami,» pauž meitene, norādot, ka turklāt šie foto ir tikai mazumiņš no atkritumu kalniem, kas tika novēroti apkārtnē.

Viņa jautā arī pārējiem diskusijas dalībniekiem: kā jūs nezaudējat cerību un turpināt samazināt atkritumu daudzumu, šķirot tos, dzīvot videi draudzīgāk?

Kā nenolaist rokas un ko vēl iesākt, lai šādas vietas neveidotos?

Meitene piegružotos skatus ieraudzījusi universitātes mājasdarba ietvaros, kur tika uzdots apstaigāt dažādas Rīgas vietas. «Manai grupai tika Ziepniekkalna mežs, un šie ir tikai daži foto, jo piesārņoto vietu bija ļoti daudz un droši vien visas nemaz neatradām,» stāsta studente.

«Tiešām biju pārsteigta par te redzēto, jo kādreiz dzīvoju Ķeguma pusē, tur lieli meži, šosejas; tieši Lielās talkas ietvaros vienmēr ar ģimeni gājām pa mežu, gar šoseju un piemājas ceļu un vācām gružus, bet, pat dziļāk mežā ieejot, neko šādu nekad nebiju redzējusi, tas ir, tik lielos kvantumos,» raksta studente, piebilstot, ka domājusi, ka par lielajos mežos redzēto nekas trakāks nevar būt, kur nu vēl galvaspilsētā, taču diemžēl kļūdījusies.

Arī citi diskusijas dalībnieki atzīst, ka sirds sāpēs sažņaudzas. «Diemžēl tādi skati redzēti! Es vienkārši ceru, ka, nomainoties paaudzēm, izzudīs šie mēslotāji un dedzinātāji.»

«Turos pie teiciena, kuru izlasīju kādas «zero waste» piekritējas profilā, - «ja tu domā, ka esi par mazu, lai ko mainītu, pamēģini gulēt vienā istabā ar odu»; cenšos mainīties pati un būt dabai draudzīgāka, kaut ar mazumiņu,» raksta kāda cita sociālā tīklā lietotāja.

Kā skaidro Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatores Aira Šmelde,

Pārdaugavas izpilddirekcija ir veikusi un veic virkni pasākumu, lai novērstu ieilgušo situāciju ar pretlikumīgi izgāztajiem atkritumiem uz pašvaldības zemes Ziepniekkalnā.

«Katru gadu piešķirto līdzekļu ietvaros tiek organizēta atkritumu savākšana un izvešana. Izpilddirekcija ir piesaistījusi pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes resursus, kuri Ozolciema, Kazdangas, Rītausmas ielu apkārtnē veic patrulēšanu, tika uzstādīta arī videonovērošanas kamera Kazdangas ielā,» informē Rīgas domē.

Pavasarī tika izzāģēti krūmi un kritušie koki.

Izvietotas brīdinājuma zīmes, taču tās ir pazudušas. Vistuvākajā laikā brīdinājuma zīmes par aizliegumu izmest atkritumus tiks uzstādītas no jauna.

Savu finanšu līdzekļu ietvaros izpilddirekcija organizēs atkritumu, būvgružu un auto riepu savākšanu un izvešanu. Lielās talkas laikā sakopt šo teritoriju bija pieteikušies gan skolēni, gan atsevišķas privātpersonas.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu