Foto: nepilngadīgi skolēni pīpē pie pašām skolas durvīm

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieka foto

Nenoliedzami mācīšanās process var būt saspringts un mokošs, īpaši tagad, pavasarī, kad tuvojas dažādas pārbaudes un mācību gadu noslēdzošie darbi. Nereti skolēni ķeras pie «miera pīpes», lai atvilktu elpu un atslēgtos no mācīšanās, un visai bieži tas notiek turpat aiz skolas stūra vai, kā šajā gadījumā, pie skolas durvīm. Marijas ielā 4, Rīgā, atrodas Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma filiāle.

Kā uzsver Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis, bērnu drošība un bērnu tiesību aizsardzība jau vairākus gadus ir viena no RPP prioritātēm, un arī šajā gadā RPP priekšnieks Juris Lūkass par vienu no galvenajām prioritātēm izvirzījis bērnu tiesību aizsardzību.

«Pie visām pašvaldības skolām ir pa vienam policistam, kurš rūpējas par sabiedrisko kārtību. Tostarp kārtības sargi arī uzrauga to, lai nepilngadīgie skolēni nesmēķētu, kā arī to, lai vecāko klašu skolēni bērniem nenodotu tabakas izstrādājumus,»

informē Sadovskis.

Kopā pagājušajā gadā 544 nepilngadīgie saukti pie atbildības par smēķēšanu.

Likums paredz, ka par smēķēšanu, ja to izdarījis nepilngadīgais, izsaka brīdinājumu vai piespriež naudas sodu līdz piecpadsmit eiro.

Taču te ir jāņem vērā, ka paši policisti par sodu nepilngadīgajiem nelemj, to dara RD Administratīvās komisijas Bērnu lietu apakškomisija (komisijas sastāvā ir arī RPP pārstāvis, kā arī sociālā dienesta un bāriņtiesas pārstāvis). Savukārt, ja bērns ir vecumā līdz 11 gadiem, tad pie atbildības var saukt tikai vecākus par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Ja pārkāpumu izdarījušais nepilngadīgais ir sasniedzis 11 gadu vecumu, tad komisija lemj par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu. Atsevišķos retos gadījumos bērnam var tikt piemērots arī naudas sods, taču, ņemot vērā, ka mērķis ir audzināt, kā arī to, ka normatīvajos aktos ir noteikti dažādi ierobežojumi, šis soda veids tiek piemērots reti.

Tāpat jāpiebilst, ka

visos gadījumos policija vienmēr par notikušo informē vecākus - parasti uzreiz pēc pārkāpuma konstatēšanas sazinās ar vecākiem pa tālruni.

Komisijas sastāvā ir RPP pārstāvis, sociālais dienests, bāriņtiesa un pati komisija.

Vairāk par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem var izlasīt te:

Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu