Video: Siguldas pilsētā iemaldījies lūsis

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/DPA

Šonakt neparasts skats pārsteidzis Siguldas iedzīvotājus - tumsas aizsegā privātmāju rajonā iemaldījies lūsis, vēsta kāds «Tavas balss» lasītājs. Iedzīvotājiem arī izdevies nofilmēt tumsā skrienošo dzīvnieku.

Kā portālam TVNET skaidro Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns, acīmredzot šā lūša apdzīvotā teritorija atrodas tuvu Siguldas pilsētai. Un vakara krēslā dzenoties pakaļ medījumam, tas ieklīdis pilsētas nomalē, kur to sastapis aculiecinieks.

«Lūsis, protams, nav pilsētnieks. Viņam tīk plaši meži. Tā kā daudzviet mūsu zemē ir mozaīkveida ainavas, kur meži mijas ar pļavām, kurās ganās stirnas – lielā kaķa «vakariņas», tad lūsim sanāk iziet arī klajumos.

Plankumainais minka ir ļoti uzmanīgs un kluss, tādēļ ieraudzīt to ir liela veiksme. Visbiežāk par viņa klātbūtni liecina pēdu nospiedumi dubļainās vietās,»

atklāj Zoodārza speciālists.

Tāpat viņš norāda, ka viena daļa dzīvnieku visu laiku dzīvo pilsētā. «Tur viņiem ir gan barība, gan arī drošība no plēsējiem, gan arī piemērota vieta mājvietai. Tiesa gan, no otras puses tiem ir risks ciest no daudzkrāsainajiem «dzelzs zvēriem». Taču daudzi no viņiem jau ir iemācījušies ar tiem sadzīvot. Šajā grupā var minēt lapsas, jenotsuņus, bebrus, stirnas, arī mežacūkas un vanagus,» uzskaita dzīvnieku pazinējs.

Lūk, ko par lūša iespējamo sadzīvošanu ar cilvēkiem saka Lūša sugas aizsardzības plāns, kas apstiprināts nesen:

«Lūsim ir liels potenciāls dzīvot ainavā ar salīdzinoši augstu cilvēka klātbūtnes/aktivitātes līmeni, bet ar nosacījumu, ka cilvēki pieņem dzīvnieka klātbūtni.

Stirnas, kas ir galvenais lūšu barības objekts, biežāk sastopamas cilvēka modificētās ainavās. Tādas teritorijas lūsim ir pievilcīgas, lai gan tajās pastāv arī lielāks mirstības risks. Ir konstatēts, ka šādu teritoriju izvēle ir saistīta ar atšķirīgām tēviņa un mātītes uzvedības stratēģijām saistībā ar vairošanos. Mātītes ar maziem kaķēniem uzturas tālāk no cilvēku aktivitāšu teritorijas nekā tēviņi, bet, kaķēniem pieaugot un līdz ar pieaugošo nepieciešamību pēc barības, arvien biežāk izmanto riskantākās, tomēr ar medījumu bagātākās teritorijas.»

Pēc Valsts mežu dienesta datiem

Latvijā dzīvojot ap 1,5 tūkstošiem lūšu. Tas ir ievērojams skaits, tādēļ spēcīgākie īpatņi dzīvo labākās teritorijās, savukārt vājākiem lūšiem jādzīvo apgabalos, kas mazāk piemēroti Latvijas lielākajam kaķim.

Tiem tad arī lielākas iespējas iekulties dažādās nepatikšanās ar cilvēkiem.

Rīgas Zoodārzā Rīgā mīt un ir apskatāmi trīs lūši – tēvs Rubīns un māte Kamēlija, kā arī viņu pagājušā gada jaunulis. Abi vecāki ir saistīti ar mūsu zemes mežiem, jo Rubīns tika atrasts Smiltenes pusē. Acīmredzot pazaudējis māti un novārdzis, tas ieklīdis sētā un sācis rotaļāties ar suni. Savukārt Kamēlijas vecāki, kas savu mūžu pavadījuši Zoodārza filiālē «Cīruļi», pirms 18 gadiem dzimuši savvaļā, tad nonākuši pie cilvēkiem mājokļos un pēc tam atvesti uz zoodārzu. Lūši ir apskatāmi arī Rīgas Zoodārza filiālē «Cīruļi» Kalvenes pusē Aizputes novadā. Un par Zoodārza lūšiem rūpējas pilsēta, kam ģerbonī ir lūsis – Jēkabpils.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu