Kā no skolu reformas uztaisīt T-kreklu?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com

Latvijā ik pa brīdim radoši cilvēki «noķer» kādu sabiedriski svarīgu notikumu vai kādu spārnotu izteicienu, ko pārvērš produktā vai precē. Šoreiz iedvesmu sniedzis kāds plakāts, uz kura vārds «džemperis» pārvērties par «ģemperi» Ždanokas (Tatjana Ždanoka - politiķe) «izpildījumā». Uzzini, kā radās T-krekli ar šādu ironisku uzrakstu, un iepazīsties ar Valsts valodas centra viedokli šajā jautājumā.

Konkrētā dizaina kreklus izstrādājis mēbeļu un interjera salons «Purpur Furniture». «Ar salona darbiniekiem spriedām, kādus kreklus varētu uztaisīt vasaras sezonai, tajā laikā

aktualizējās jautājums par krievu skolu pāreju uz latviešu valodas apmācību. Reformas pretinieki argumentēja, ka jau tagad krievu skolās pietiekoši labi tiekot mācīta latviešu valoda, tieši tai laikā internetvidē pamanījām uzrakstu «Ģemperiem - 30%»,

kur acīmredzot kāds «pietiekoši labi latviešu valodu apguvušais» krievu skolu absolvents bija mēģinājis reklamēt savu produkciju,» stāsta uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma komandai šis uzraksts likās smieklīgs gan vizuāli, gan fonētiski, vēl jo vairāk uz aktuālā politiskā fona.

«Tādā veidā mēs ironiski nolēmām paust savu nostāju šajā jautājumā.

Nodrukājot kreklus darbiniekiem, parādījās interese no mūsu draugiem un paziņām, krekli aktīvi tika komentēti un novērtēti interneta vidē, tāpēc nodrukājām papildu tirāžu tirdzniecībai,» norāda asprātīgo kreklu autori.

«Tas, kādas un

cik pareizā valodā noformētas ziņas iekļaut apģērba apdrukā, tetovēt uz ķermeņa vai rakstīt dzimšanas dienas kartītē draugam, lielākoties ir atkarīgs no personas humora izjūtas, izpratnes par gaumi, cieņas pret apkārtējiem vai, kā šajā gadījumā, - pret valodu,»

skaidro Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles departamenta vadītāja, direktora vietniece Ingrīda Bērziņa.

Normatīvais regulējums ir attiecināms tikai uz oficiālo saziņu, proti, uz tādu informāciju, kas sniegta sabiedrībai pieejamā vietā un ar mērķi informēt sabiedrību.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu