Smēķēšana publiskās vietās: kamēr nepieķer, tikmēr drīkst?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pie «Tavas balss» vērsās kāda sieviete, kas ir neizpratnē par smēķēšanas noteikumiem publiskās vietās Rīgā - kur īsti drīkst un kur nedrīkst smēķēt. Viņa saskārusies ar nepatīkamu situāciju, kad sievietes paziņai no Vācijas nav atļauts smēķēt ne kafejnīcas āra terasē, ne Ziedoņdārzā.

«Man bija tikšanās ar kundzi no Vācijas. Tā kā bija ļoti labs laiks, kundze ierosināja apmeklēt Ziedoņdārza «Paviljonu» un iedzert kafiju pie galdiņa ārā. Kad pienāca viesmīle, kundze jautāja, vai drīkst smēķēt, uz ko saņēma atbildi, ka smēķēt nedrīkst, neskatoties uz to, ka galdiņi ir ārā un nav neviena apmeklētāja,» stāsta kāda sieviete.

Paziņas padzērušas kafiju un izgājušas cauri parkam. Kundze smēķējusi. Pēkšņi

pienācis policists un teicis, ka parkā ir aizliegts smēķēt un cigarete nekavējoties jānodzēš.

Kundze bijusi ļoti pārsteigta. Policists ļoti pieklājīgi paskaidrojis, ka Rīgā parkos smēķēt ir aizliegts, uz ko kundze teica, ka jūtoties stipri izbrīnīta, jo Esplanādes āra kafejnīcā iepriekšējā dienā bija smēķējusi un pelnutrauki bija uz visiem galdiem.

«Tālāk devāmies cauri Vērmanītim.

Ne pie vienas ieejas nebija zīmes, ka ir aizliegts smēķēt. Kundze smēķēja.

Nākamā vieta bija Esplanādes āra kafejnīca, kurā iedzērām kafiju un kundze uzsmēķēja,» stāstu pabeidz sieviete, lūdzot paskaidrot, kuros Rīgas parkos drīkst smēķēt.

Rīgas pašvaldības policijas Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis apliecina, ka Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites

likums paredz, ka ir aizliegts smēķēt parkos, skvēros un peldvietās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Tāpat šis likums paredz, ka aizliegts smēķēt kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, izņemot vasaras (āra) kafejnīcas, kurās atļauts smēķēt tikai vietās, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

«Līdz ar to katrs

komersants, kuram parkā ir kafejnīca vai restorāns, var izlemt, vai viņš savā uzņēmumā klientiem vēlas ierādīt speciālas vietas, kur atļauts smēķēt, vai nevēlas.

Ja šādas vietas tiek ierādītas, tad tām ir jāatbilst dažādām prasībām, tostarp smēķētāju galdiņiem jābūt ar attiecīgiem paziņojumiem,» precizē Sadovskis.

«Vienlaikus jāņem vērā, ka likums paredz, ka ir

aizliegts smēķēt tad, ja tas traucē blakus esošu nesmēķētāju.

Līdz ar to smēķētājam jāatceras, ka arī tad, ja viņš ir izvēlējies smēķēt pie smēķētāju galdiņa, viņam ir jārespektē citu kafejnīcas apmeklētāju tiesības uz tīru gaisu un pamatota aizrādījuma gadījumā cigarete jānodzēš,» norāda pašvaldības policijas pārstāvis.

Par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu smēķētājam var piespriest līdz 15 eiro lielu naudas sodu, savukārt uzņēmumam (piemēram, kafejnīcai) sods ir līdz 350 eiro.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu