Lidojošie degļi jeb «Kāda jēga no dūmu detektora, ja aizdedzina jumtu?»

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Facebook

«Šis cilvēku palaistais sūtījums vakar vakarā nokrita man pagalmā, trīs metrus no mājas. Mājai uz jumta un teknēs birst sausas skujas, kuras var viegli aizdegties!» ar satraucošu vēsti sociālajā tīklā «Facebook» dalījies tā lietotājs Aivars Vjakse.

«Ko dod mājās dūmu detektori, ja kāds aizdedzina jumtu? Tagad ir ļoti sauss, varbūt nevajag pilsētu tuvumā sūtīt degošus sūtījumus!!!» rakstīts pie attēla. Ar šo ierakstu dalījušies vairāk nekā trīs tūkstoši «Facebook» lietotāju.

Ierakstam pievienoti vairāki desmiti komentāru.

«Šitie laižas lejā, kad deglis ir nodzisis. Kamēr deg deglis, tikmēr lido uz augšu. Bet taisnība Tev ir: sausā laikā labāk nepīpēt!» raksta «Facebook» lietotājs Aldis Hanzens.

Savukārt Antra Cukermane norāda: «Ir redzēts, ka nokrīt tomēr vēl kvēlojot. Un arī aplokos pie dzīvniekiem un visur citur. Tas ir tāpat kā izmest savus atkritumus kaut kur mežā vai uz ielas.»

Tikmēr citi pauž uzskatu, ka šie «lidojošie vēstījumi» būtu jāaizliedz.

«Manuprāt, šos ar likumu aizliegt vajadzētu! Pirmkārt, kaut ko degošu laist bez uzraudzības, otrkārt, kādam tas ir jāvāc,» uzskata Dārta Kaņepīte.

Lai skaidrotu, vai bažas ir pamatotas, portāls TVNET sazinājās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD).

«Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) uzskata, ka šādas laternas ir bīstamas, jo tās lido ar iedegtu atklātu liesmu,» apliecina VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa.

«Laterna ir degšanas avots, atliek tikai tikt klāt pie degošām konstrukcijām – vai tas ir mežs vai māja, vai bēniņos vai kādā balkonā. Ja tur ir degtspējīgi materiāli, tad paiet īss laiks un ugunsgrēks ir izcēlies.»

Laterna lido augstu, un kāds tur ir vēja ātrums, nevienam nav zināms - tas nozīmē, ka cilvēkam, atrodoties uz zemes, nav nekādas kontroles pār to, kur laterna aizlidos.

VUGD jau pirms pāris gadiem aicinājis aizliegt izmantot gaisa laternas, bet par šo jautājumu lūdza vērsties pie Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

Kā informēja PTAC, lai arī Latvijā ir atļauts tirgot gaisa laternas, centrs aicina patērētājus izvērtēt to nepieciešamību.

Tā kā pagaidām gaisa laternām neesot noteiktu standartu, liela atbildība gulstas uz pašu patērētāju pleciem.

«Pirmkārt, gaisa laternas veicina vides piesārņojumu un metāla stieple, kas paliek pēc laternas izdegšanas, var kļūt par lamatām, un to var apēst gan meža, gan lauksaimniecības dzīvnieki,» norāda PTAC patērētāju komunikācijas un informēšanas daļas vecākā konsultante Evija Lene.

«Otrkārt, neskatoties uz gaisa laternu palaišanu atbilstoši lietošanas instrukcijai, ievērojot noteiktos brīdinājumus, tās var radīt apdraudējumu (ugunsbīstamību) cilvēka dzīvībai, veselībai un personas mantai,» saka Lene.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu