Rokas nost! Centrāltirgū biedē ar savādu «zemeņu likumu»

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Zemeņu laiks rit pilnā sparā. Parasti jau tīkojam iegādāties tās smukās un lielās, bet ko darīt, ja pārdevējs aizliedz izvēlēties ogas pašam un pamato to ar vēl nedzirdētu «zemeņu likumu»? Vai šāds likums tiešām pastāv, portāls TVNET skaidroja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

«Pa dienu biju aizgājusi uz tirgu pēc zemenēm, kuras dāvināt kolēģei. Ilgi staigāju, lai atrastu smukākās, un beigās izdomāju pajautāt, vai varu pati atlasīt, – kāpēc gan ne?» savu stāstu iesāk rīdziniece.

Līdz šim tirgū sievietei vienmēr iedots maisiņš, lai pircēja varētu izvēlēties sev tīkamākos augļus vai dārzeņus.

«Arī šoreiz gāju pie vienas – nevar, otras – nevar, trešā vispār saka, ka kaut kāds likums neļauj man ielasīt sev trauciņā zemenes. Turpat blakus cilvēki paši savām rokām izvēlas gurķus, salātus, lociņus utt. Kā tas tā var būt – visu laiku paši grūž maišeli rokās, lai izvēlamies no preces, ko gribas, bet šeit pēkšņi kaut kāds zemeņu likums,» neizpratnē ir pircēja.

Vai tiešām arī ar maisiņu rokās nedrīkstētu salasīt? «Tā ir kaut kāda pārdevēju viltība, lai varētu iesmērēt arī sapuvušas zemenes, vai tiešām eksistē kaut kāds īpašs zemeņu likums?» vaicā rīdziniece.

Ja tiešām pastāv kāds aizliegums, tad, pēc sievietes domām, Centrāltirgum vajadzētu mazāk kontrolēt «netīro» klientu vēlmi sagrābties zemenes un vairāk skatīties uz to, cik «tīrīgi» ir paši pārdevēji.

«Ne reizi vien man pašai gan dārzeņi un augļi, gan gaļa (!) ir likta maisiņā ar plikām rokām, kurām ir melni un netīri nagi,» pieredzētajā dalās rīdziniece.

Lai skaidrotu situāciju, portāls TVNET vērsās PVD. Kā informēja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, nekāda «zemeņu likuma» nav.

«Tā ir tirgotāja izvēle – ļaut vai neļaut pircējam pašam atlasīt izvēlētos dārzeņus, augļus vai ogas,» norāda Meistere.

Zemenes, ja tās bieži pārcilā, ātri bojājas, tātad ar katru šādu pārcilāšanas reizi mazinās to kvalitāte, savukārt no pircēju rokām uz produktiem var nokļūt dažādi mikroorganismi.

«Tādēļ tirgotājs, kurš ir atbildīgs gan par preces kvalitāti, gan drošumu, var izvēlēties, vai viņš atļauj pircējam pašam atlasīt noskatītos dārzeņus, augļus vai ogas,» skaidro PVD pārstāve.

«Protams, arī pašam tirgotājam ir jāievēro higiēnas prasības, tomēr neviens normatīvais akts nenosaka, ka būtu jālieto, piemēram, cimdi.»

PVD atgādina, ka augļi un dārzeņi pirms lietošanas uzturā ir rūpīgi jānomazgā, jo tas palīdz atbrīvoties gan no netīrumiem, gan dažādiem piesārņotājiem, piemēram, mikroorganismiem.

Ja pircējam ir sūdzības par konkrētu tirgotāju, jāzvana uz PVD uzticības tālruni 67027402 un par to jāinformē dienests, kas attiecīgo tirgotāju pārbaudīs.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu