Uz Būriņu ceļa Jelgavā manīts savvaļai nepiemērots bruņurupucis (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saulainajā nedēļas nogalē kādu jelgavnieku pārsteidzis neparasts skats - pa Būriņu ceļu vasarnīcu rajonā Jelgavā ņiprā solī pārvietojies visai iespaidīga izmēra un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem nepiemērots bruņurupucis.

Kā skaidro Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas speciālists Māris Lielkalns, šis ir sarkanausu rupucis, kuru savvaļā laist nevar, jo tas varot pie mums iedzīvoties.

«Rupucis jāņem ciet un jānogādā Rīgas zoodārzā vai Latgales zoodārzā Daugavpilī.

Pretējā gadījumā tie iedzīvojas un kaitē Latvijas dabai,» norāda dzīvnieku pazinējs.

«Sarkanauši ir plēsēji, kas pārtiek no ūdens iemītniekiem - zivtiņām, kukaiņiem, kāpuriem - no visāda veida «gaļas». Un, regulāri izmedījot ūdenstilpi, tā paliek tukšāka. Otra lieta ir viņa iekšējie un ārējie parazīti - to ietekme uz vidi nav paredzama,» konkretizē speciālists.

Šādu bruņurupuču dzimtene ir Amerika, to introdukcija šeit nav vēlama.

Citas Eiropas valstis jau ir pilnas ar šiem rupučiem, atzīst Lielkalns.

Zoodārzā ir izveidota bruņrupuču patversme, kurā tiek nogādāti apnikušie mājas rupuči, kā arī dabā atrastie sarkanauši.

Savukārt Daugavpils Universitātes bioloģijas doktors Mihails Pupiņš lūdz visus, kuri pamanījuši kādu bruņrupuci savvaļā, mēģināt to noķert, ielikt spainī vai citā traukā ar augstām sienām un zvanīt tālr. 29621191 jebkurā laikā, un saņemt tālākus norādījumus. Tas ir svarīgi, lai šie bruņurupuči nesavairotos savvaļā, ņemot vērā neparedzamo ietekmi, ko tie var atstāt uz Latvijas floru un faunu.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu