Savvaļas lācēni uz ceļa starp Siguldu un Allažiem (4)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Allažos uz meža ceļa manīti rotaļājamies vairāki mazi lācēni, liecina sociālajā tīklā «Facebook» ievietotā fotogrāfija.

«Būsim modri! Allažos kādu zemes ceļu par savu spēļu laukumu izvēlējušies lācēni,» teikts ierakstā pie fotogrāfijas.

Pie šīs fotogrāfijas pievienoti arī desmitiem komentāru, un ar to dalījušies teju trīs tūkstoši «Facebook» lietotāju.

Pērn portāls TVNET jau rakstījis, ka pavisam drīz Latvijā dzīvos daudz lāču.

«Būs jāiemācās sadzīvot ar brūnajiem lāčiem,» toreiz portālam atzina Latvijas valsts mežzinātnes institūta «Silava» Medību faunas vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš. Pēc zinātnieku aplēsēm, jau tuvākajā laikā Latvijas teritorijā piedzims lācēni, un tas nozīmēs, ka brūnie lāči pēc vairāk nekā simts gadu pārtraukuma atgriezīsies uz dzīvi Latvijā.

Vislielākās izredzes sastapt ķepaiņus ir Austrumlatvijas tā sauktajā platajā galā. Dzīvnieki manīti Limbažu, Valmieras, Valkas, Alūksnes novadā, kā arī Krāslavā, Zilupē, Žīguros, Vecumos. Tomēr nav izslēgts, ka kāds lācis uzturas arī Latvijas vidienes mežos. Vismazākā iespēja sastapt lielo dzīvnieku ir Kurzemes mežos. Lai gan vēsturisku iemeslu dēļ lāči pie mums nav bieži viesi, daži īpatņi Latvijā noteikti ziemo.

Ozoliņš saka, ka, līdzīgi kā citi meža dzīvnieki, arī lācis bez vajadzības cilvēkam neparādās. Jāņem vērā, ka visi dzīvnieki baidās un izvairās no sastapšanās ar cilvēku. Lai gan brūnais lācis ir visēdājs, mūsu platuma grādos mītošais dzīvnieks neko nemedī.

«Te mītošie ir veģetārieši un maitēdāji. Tāpat tas lielos daudzumos ēd skudras, augus un dažādus dzinumus.» Turpretim mūsu lāča sugasbrālis ziemeļos ir gaļēdājs – tas medī aļņus un briežus. Nomaļās saimniecībās lācis ieklīst, ja saož medu, kā arī rudenī uz ābolu ražu. Lai tiktu pie kārotā našķa, lācis mēdz nolauzt koku zarus.

Vienīgie fiksētie gadījumi, kad brūnais lācis uzbrucis cilvēkam, saistīti ar apdraudējumu pašam dzīvniekam. Lācis var uzbrukt, ja medību laikā ir savainots, vai arī tad, kad cilvēks nokļūst starp lāceni un mazajiem lācēniem.

«Mums vajadzētu iemācīties sadzīvot ar lāci. Igauņi taču var – vai tad mēs esam sliktāki?» jautā meža zinātnieks.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu