Kāpēc novērojamas milzīgas cenu svārstības kompensējamiem medikamentiem?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com

Nereti iedzīvotāji satraucas par medikamentu cenu neizskaidrojamo pieaugumu. Taču šoreiz kādu Twitter lietotāju izbrīnījis zāļu cenu samazinājums. Iedzīvotāja dalījusies ar čekiem, kas parāda, kā mainījusies zāļu cena gada laikā. Skaidrojumu šādām cenu svārstībām sniedz Veselības inspekcija.

Kā norāda Veselības inspekcijas Zāļu uzraudzības un kontroles nodaļas inspektore Daina Kromāne, saskaņā ar Ministru kabineta noteikto kārtību zāļu ražotājam,

sākot zāļu izplatīšanu Latvijā, Zāļu valsts aģentūrā jādeklarē ražotāja cena, par kādu zāļu ražotājs paredzējis konkrētās zāles izplatīt.

Zāļu aptiekas cena veidojas, ražotāja realizācijas cenai pievienojot vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumu (atkarīgs no ražotāja cenas) un pievienotās vērtības nodokli.

«Maksimāli pieļaujamo uzcenojumu zālēm ir apstiprinājis Ministru kabinets, un ne zāļu vairumtirgotājs, ne aptieka nedrīkst piemērot augstāku uzcenojumu par noteikto.

Tā kā zāļu lieltirgotavas un aptiekas drīkst piemērot uzcenojumu tikai noteiktajās robežās, zāļu cenu pieaugumu nosaka ražotāja realizācijas cenas,» skaidro Kromāne.

Savukārt

Nacionālais veselības dienests aprēķina no valsts budžeta līdzekļiem apmaksājamo ārstniecībā izmantojamo (tajā skaitā kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto) zāļu un medicīnisko ierīču cenas, regulāri veic Kompensējamo zāļu sarakstā (turpmāk – KZS) jau iekļauto medikamentu cenu analīzi,

salīdzinot ar cenām citās Eiropas Savienības valstīs un efektivitātes analīzi, balstoties uz jaunāko zinātnisko pētījumu datiem tas sniedz iespēju panākt cenu samazinājumu KZS jau iekļautajām zālēm, samazinot arī pacienta līdzmaksājumu.

Tādējādi pacientiem tiek nodrošinātas citas izmaksas un terapeitiski efektīvāku zāļu kompensācija, samazinot izdevumus KZS iekļauto zāļu kompensācijai un nodrošinot zāļu kompensāciju lielākam pacientu skaitam.

Gadījumā, ja iedzīvotājiem ir šaubas par zāļu cenu pamatotību, par to jāziņo Veselības inspekcijai.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu