Izbaudi pavasari, apceļojot Baltiju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pavasaris ir brīnišķīgs laiks, kad doties ceļojumā, taču ne vienmēr šim ceļojuma galamērķim ir jābūt tālēs zilajās. Šopavasar dodies pelnītā atpūtā uz skaistākajām vietām Baltijas valstīs!

Lietuva

Birži
Šo Lietuvas pilsētu mēdz dēvēt arī par alus galvaspilsētu, kur jau gadu simtiem līdz pat mūsdienām darbojušās vairākas alus darītavas. Šī nelielā pilsētiņa Latvijas robežas pievārtē būs īsta pērle, kurā pavadīt pavasara saulainās dienas.
Biržos ir vērts apskatīt pili, kas lepni slejas Širvenas ezera krastā. Savulaik Biržu pils ir bijusi lielākais un spēcīgākais itāliešu tipa bastiona cietoksnis, taču tagad šeit atrodas muzejs, kas iepriecinās jebkura vecuma apmeklētājus. Biržu pils nav vienīgā aristokrātu cienīgā ēka pilsētā – šeit mājo arī Astravas muiža, kas arī ir apskates vērta. Šī muiža ir viena no tām romantisma stila ēkām Lietuvā, kas saglabājušās vislabāk.
Biržos noteikti ir vērts doties pastaigā pa Biržu reģionālo parku. Pārgājienā neaizmirsti arī uzkāpt Biržu reģionālā parka novērošanas tornī, no kura paveras neaizmirstams skats uz karsta kritenēm.

Nida un Kuršu kāpas
Kuršu kāpu uzskata par lielāko smilšu tuksnesi Baltijas valstīs – tā ir 98 kilometrus gara smilšu strēle Lietuvas rietumos, kas atdala Baltijas jūru no piekrastes lagūnas – Kuršu jomas. Pavasarī dodies pārgājienā gar Kuršu kāpu, apskati šarmantās Nidas koka mājas un apmeklē Kuršu vēstures muzeju.

Traķi
Viļņas piepilsēta Traķi ir slaveni ar viduslaiku pili ezera vidū – uz šo majestātisko celtni ved pasakains tilts, kas tā vien atgādina filmas par bruņiniekiem. Pavasara dienās Traķos noteikti ir jāizmēģina āra kafejnīcas, no kurām paveras skats uz ezeru un pili. Gardēži Traķos atradīs vairākus restorānus, kas specializējas tieši tradicionālā lietuviešu ēdiena «kibinai» pagatavošanā.

Latvija

Latgales zilie ezeri
Ne velti Latgali mēdz dēvēt par mežu un ezeru zemi. Šeit atrodas Lubāns – lielākais ezers Latvijā un Drīdzis – dziļākais ezers Latvijā. Latgalē dodies ekspedīcijā gar ezeriem vai Daugavas lokiem, apciemo Aglonu un izstaigā dabas takas. Ja pavasarī ceļi ir aizveduši uz Latgali, neaizmirsti pamieloties ar slaveno Latgales speķīti, zivīm vai kartupeļu plācenīšiem «guļbešņīkiem».

Alsunga un tās apkārtne
Suitu novads būs īstā vieta, kurp doties pavasara izbraucienā. Apskati Alsungas Livonijas ordeņa pili un Alsungas Svētā erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcu. Īsteniem dabas mīļotājiem patiks Žirbgravas veselības taka un Alsungas ezeri – Zvirgzdu un Dzirnavu ezers. Jaunākos ceļotājus Alsungā iepriecinās murkšķu ferma un Mežvidus labirints.

Zemgales pilis
Savulaik Zemgale bija īstena muižnieku un aristokrātu zeme – mūsdienās par to vēsta neatkārtojami skaistās muižas un pilis. Apskati Latvijas lepnumu Rundāles pili un tās vareno dārzu, kurš pavasarī savus apmeklētājus priecē ar krāšņiem tulpju laukumiem. Turpat netālu, starp Mūsas un Mēmeles upes līkločiem, atrodas Bauskas pils. Zemgalē nedrīkst palaist garām arī Mežotnes pili un tās parku. Atpakaļceļā uz Rīgu ir vērts piestāt Jelgavā un aplūkot Jelgavas pili no pasta salas.

Igaunija

Narva
Viduslaiku vēstures cienītāji novērtēs unikālo Narvas cietoksni un torni, kas atrodas aci pret aci Ivangorodas cietoksnim Krievijas pusē. Savulaik Narvas cietoksnis ir vairākkārt cietis no kariem un cīņām, bet pēc tam pārbūvēts, taču mūsdienās tur atrodas Narvas muzejs un bibliotēka. Līdzās Narvas cietoksnim atrodas arī Viktorijas bastions, kas arī neatstās apmeklētājus vienaldzīgus.
Pēc cietokšņu un muzeju apmeklējuma spēkus vari atgūt Narvas pludmalē vai doties nelielā pilsētas ekspedīcijā.

Hījumā
Dodies īsā ceļojumā uz otru Igaunijas lielāko salu un izbaudi skandināviem raksturīgo mežonīgo dabu. Šī sala ir bagāta ar tās bākām un neskarto dabu – te varēsi izbraukt takas ar velosipēdu, apskatīt salu no augšas vai izbaudīt igauņu tradicionālo virtuvi kādā no Hījumā restorāniem. Šeit vari apskatīt Baltijas Stounhendžu – Hījumā akmens labirintu, kurā kādreiz ir veikti pagāniskie rituāli. Ekstrēmu izjūtu cienītāji var doties izbraucienā ar burulaivām vai izmēģināt spēkus niršanā.

Tartu
Starp Igaunijas pērlēm noteikti ierindojas arī vecākā pilsēta Baltijas valstīs – Tartu. Šeit atrodas lielākais zinātnes centrs Baltijas valstīs «AHHAA», kas ļoti patiks bērniem un pusaudžiem. Jaunā paaudze novērtēs arī akvaparka «Aura» un Ledus laikmeta centra apmeklējumu. Taču Tartu viesus priecēs ne tikai ar izklaidējošiem un izzinošajiem centriem, bet arī ar vecpilsētu. Dodieties pastaigā pa Tartu parkiem, iegriezties Tartu Universitātes Doma baznīcā, apskatiet vecpilsētu un dodieties uz Rātslaukumu. Šeit aplūkojiet Baltijas Pizas torni – slīpo māju, kurā atrodas arī Tartu Mākslas muzejs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu