Latviešu biedrības jubilejas gada notikums «Bites Rīgas vēsturiskajā centrā»

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Latviešu biedrība

Rīgas Latviešu biedrība (RLB), atzīmējot Latvijas 100, RLB 150 gadu jubileju un gatavojoties nākamgad svinēt Latvijas Universitātes (LU) 100 gadu jubileju, kā arī simbolizējot triju kaimiņu - sadarbības partneru - Latvijas Universitātes, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Latviešu biedrības sadarbību, no 2018. gada 15.jūnija līdz jūlija beigām uz Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laiku rīko projektu «RLB nama «jumta» bites», izvietojot trīs bišu saimes uz RLB nama jumta.

Lai radītu pozitīvu noskaņojumu un gaisotni sabiedrībā, aicinot sabiedrību domāt zaļi un «ārpus rāmjiem» pašā Rīgas vidū, laužot ierastos stereotipus par zaļu dzīvesveidu un popularizētu pasaulē pazīstamo pilsētu dravniecību (urban beekeeping), kas Baltijā nav attīstīta, Rīgas Latviešu biedrība (RLB) no 15. jūnija rīko projektu «RLB nama «jumta» bites». No jūnija vidus uz Latviešu biedrības nama jumta dzīvos trīs bišu saimes, kuru rosīšanos jebkurš varēs novērot tiešsaistē, Latvijas Dabas fonda YouTube kanālā.

Projekta ietvaros sadarbības partneru (LU, RLB, JVLMA) bišu saimes mērosies spēkiem par interesantāko bišu saimes nosaukumu, devīzi, raženāko medus ienesumu un garšīgāko medu. Lai noskaidrotu RLB namā ievāktā medus kvalitāti, jau Vispārējo Dziesmu un deju svētku laikā, 2018.gada 8.jūlijā, tiks organizēta ievāktā medus izsviešana un garšošana (popularizējot latvju našķi – medusmaizi ar pienu) sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību «Straupe».

Rīgas svētku ietvaros Vērmanes dārzā 19.augustā uz Lielās skatuves tiks prezentēti projekta rezultāti - Vērmanes liepu medus analīžu rezultāti (LBB) un nominēti sacensību uzvarētāji – godinot ražīgākās saimes un garšīgākā medus turētājus. Projekta laikā savāktais Vērmanes liepu medus tiks marķēts kā «RLB 150.gadu jubilejas - Vērmanes liepu ziedu medus» un izplatīts kā RLB 150 gadu jubilejas suvenīrs. Visi ienākumi tiks nodoti RLB nama restaurācijai.

Pilsētu dravniecība («jumtu biškopība», urbānā dravniecība) kopš 2012. gada ir strauji plaukstoša kultūrtendence daudzās galvaspilsētās, ne vien Eiropas, bet arī globālā mērogā. Eiropā par bišu galvaspilsētām tiek uzskatītas Berlīne, Minhene, Hamburga, Londona, Parīze, Cīrihe, Vīne, Kopenhāgena u. c.

Rīgas Latviešu biedrība (RLB) ir senākā latviešu kultūras un izglītības organizācija - 2018.gadā sagaidot Latvijas simtgadi, vienlaikus atzīmēsim RLB 150.jubilejas gadu, kurā vēlamies īpaši pievērst sabiedrības uzmanību RLB kā latviešu pirmās sabiedriskās organizācijas veikumam, apvienojot latviešus vēl vāciskajā Rīgā, meklējot avotu tam tautas spēkam, kas 50 gadus vēlāk izveidoja Latvijas valsti, un nospraužot RLB darbības programmu nākotnei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu