Brīvdabas muzejs aicina sagaidīt vasaras saulgriežus pie jūras

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija Rucavas novada Papes Ķoņu ciemā zvejnieka sēta «Vītolnieki» aicina uz vasaras saulgriežu svinībām ceturtdien, 21. jūnijā, no 17.00 līdz rīta gaismai. Jau 11. reizi rucavnieki gaidīs visus svinēt gribētājus ar dažādām jestrām izdarībām – izdziedāšanu un aplīgošanu, rotaļām un dančiem pie ugunskura, īpašo goda mielastu, lāpu gājienu un saules pavadīšanu jūrā –, lai kopīgi sagaidītu gada īsāko nakti. Arī šogad par līgotājiem īpaši parūpēsies Rucavas tradīciju kluba sievas.

Ielīgošana sāksies ar Zāļu vakaru «Vītolnieku» priekšpagalmā, kur apmeklētāji nodosies zāļu lasīšanai, vainagu pīšanai, dziedāšanai un Jāņa vietas iekārtošanai. Pirmos un tālākos Jāņa bērnus cienās ar siltu skābeņu zupu.

No 19.00 norisināsies Jāņu ielīgošana «Vītolnieku» sētā, kur sagaidīs Jāņa bērnus, notiks aplīgošana, Jāņa mātes un Jāņa tēva pušķošana, zāļu mešana «laidarā», siera un alus prasīšana un cienāšanās, kā arī jestras Jāņu rotaļas.

Foto: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Pievakarē, no 21.00 apmeklētāji tiks aicināti uz saulrieta svētīšanu jūrmalā, jūras un Saules izdziedāšanu, jāņuguns iedegšanu kāpās un lāpu gājienā uz Jāņa sētu.

Nakts kulminācijā, no 23.00 turpinās Jāņu nakts «Vītolnieku» sētā ar Jāņu ugunskura iedegšanu, skaistāko Jāņu dziesmu izdziedāšanu, Jāņu goda mielastu un rotaļām, dančiem un dziesmām līdz rīta pirmajai gaismai. Rīta agrumā, no 04.00 mundrākie līgotāji būs aicināti uz Jāņu saules gaidīšanu un sveikšanu.

Foto: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Pieteikšanās dalībai pasākumā un plašāka informācija, zvanot 26814051.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu