TOP 10 Latvijas vietas, ko atklāt jūlijā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Palulis

Vasara ir laiks, kad doties iepazīt tuvākas un tālākas vietas. Bet kāpēc gan nesākt ar Latviju? Dodies aizraujošos ceļojumos un atklāj sev vēl nezināmo Latvijas novados. Idejas, kurp doties, smelies www.atklajlatviju.lv. Latvijas pazinējs Otomārs Pūce tev jūlijā iesaka doties uz šādām Latvijas vietām:

10. Atklāj Daugavpils skrošu rūpnīcu

Pie mums apskatāma vienīgā tūristiem atvērtā munīcijas ražošanas rūpnīca Baltijā, kurā atrodas Eiropā vecākais joprojām strādājošais skrošu liešanas tornis. Rūpnīca uzbūvēta 1884.g., kad Minskas apgabala rūpnieks M. Relsers saņem atļauju Daugavpilī atvert skrošu ražotni. Tās celšanai tiek izvēlēta pilsētas augstākā un sausākā vieta, lai ražošanas telpas un noliktavas izvietotu dažādos līmeņos. Svina liešanai tiek uzbūvēts 28 m augsts koka tornis, kuru vēlāk pēc degšanas uzceļ mūra. Apbrīnojams ir arī tas, ka rūpnīca joprojām turpina darbu, kaut piedzīvojusi divus pasaules karus. Šobrīd rūpnīcā tiek ražotas 9 veidu lodes gludstobra ieročiem, kā arī tiek izgatavotas lodes pneimatiskajiem ieročiem, renkuļi un skrotis. Rūpnīcas muzejs atvērts kopš 2012.gada.

Info par ekskursijām un pieteikšanos

9. Izlūko Vējiņu pazemes ezerus

Vai zini, kas Latvijā ir ļoti īpašs? Tie ir Vējiņu pazemes ezeri. Tā ir vienīgā šāda tipa smilšakmens ala Baltijā. Pazemes avoti ir izskalojuši pazemes tukšumus, kā rezultātā veidojušies zemes iebrukumi. Vējiņu pazemes avoti ir pazemes gaitenis ar avota strautu Braslas krastā pie paša ūdenslīmeņa. Palu laikā eja pieplūst ar ūdeni. Alas kupola griestu augstums ir līdz 3 m, bet pati ala ir apmēram 48 m gara. Ala beidzas ar kritenes aizbrukumu, kas nosprosto arī pazemes strautu, tāpēc 3,5 m augstāk un 25 m tālāk izveidojies pazemes ezers.

Liec aiz auss - pazemes objektus var apmeklēt tikai gida-pavadoņa klātbūtnē (29354189, info@pazemesezeri.lv)

8. Atklāj Īvandes ūdenskritumu burvību

Vai zināji, ka Kuldīgas Ventas rumba nav Latvijā vienīgais mazais ūdenskritums? Atklāj sev arī citus - Rendā uz nelielās Abavas kreisā krasta pietekas Īvandes 200 m attālumā viens no otra izveidojušies divi ūdenskritumi jeb rumbas. Lielākais ir apmēram 2 m, mazākais aptuveni 1,4 m augsts. Upītes krastos redzami nelieli dolomītu atsegumi.

A post shared by Enter Gauja (@entergauja) on

7. Nokļūsti burvīgajā Stāmerienas pilī

Gūsti filmu cienīgu sajūtu, dodoties apmeklēt Stāmerienas pili. Tā atrodas ļoti skaistā apvidū pie Stāmerienas un Pogas ezeriem. Celta 19.gadsimtā, bet piedzīvojusi dedzināšanu, pēc kuras atjaunota neoklasicisma un jūgendstila garā. Apbrīnas vērta ir ne tikai pils, bet arī tās apkārtne – ainavu parks, muižas apbūves ēkas un pareizticīgo baznīca.

A post shared by Gints M (@gintsm_photography) on

6. Izpēti Irbenes lokatora teritoriju

Irbenes lokators - vieta, kas agrāk bijusi slepena, bet tagad pieejama ikkatram interesentam! Tas atrodas bijušajā padomju armijas pilsētiņā Irbenē, un tā saimnieks ir Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centrs. Pieejamas ekskursijas ne tikai pa teritoriju, bet arī laboratoriju korpusu un ekspozīciju apskate. Šeit joprojām zinātniskos nolūkos darbojas 32 m pilnīgi grozāma paraboliska antena RT-32, kas ir lielākā Ziemeļeiropā un astotā lielākā pasaulē, kā arī otra – 16 m antena RT-16.

A post shared by Ventspils (@ventspilslv) on

5. Izstaigā Alūksnes Tempļa kalnu

Vai esi bijis leģendām apvītajā Alūksnes Tempļa pilskalnā? Tautā stāsta, ka Ziemeļu kara laikā krievu kareivji ar cepurēm sanesuši uzbērumu, lai varētu labāk apšaudīt Alūksnes pili Pilssalā. Granīta rotonda tikusi uzcelta 1807. gadā, par godu Ziemeļu kara notikumiem Alūksnē un abu karojošo pušu vadoņiem – krievu karavadonim grāfam Šeremetjevam un zviedru armijas kapteinim Vulfam, bet kalns ieguva vēl šodien lietoto nosaukumu – Tempļa kalns.

A post shared by J Ash (@j_ash_asmr) on

4. Uzrāpies Valpenes piramīdā

Lai redzētu piramīdas, nav jādodas necik tālu! Valpenes piramīda ir piemineklis, kas veltīts dainu tēvam Krišjānim Baronam. Katrā akmenī iekalta tautasdziesma vai etnogrāfiska zīme un 33 vietvārdi, kā arī vairs neesošu apkārtnes māju vārdi. Vieta šim piemineklim nav izvēlēta nejauši - tā ir saistāma ar Krišjāņa Barona bērnības gaitām.

A post shared by Anda (@royalae) on

3. Atklāj jaunas sejas Ieriķu dzirnavās

Iepazīsti Ieriķu dzirnavu dabas takas Meldermeitas pavadībā! Taka ir apmēram 1 km gara, un tajā varēsi aplūkot 300 gadus vecās dzirnavas, kas tika uzceltas kā Ieriķu muižas saimniecības sastāvdaļa, ūdenskritumu, akmeņos izgrebtas sejas un daudz ko citu!

A post shared by Enjoy Latvia (@enjoylatvia) on

2. Atgūsti līdzsvaru Latvijas Miera pagodā

Šis objekts ir varens enerģijas avots, kas atbrīvos no uzkrātās negatīvās karmas un harmonizēs, apvienojot vienkopus garu, prātu un ķermeni. Šeit līdz pat 100 km attālumā jūtams pozitīvas enerģijas lādiņš. Ja jūti, ka laiks uzņemt pozitīvo enerģiju, šī ir īstā vieta, kurp doties. Miera pagodas celtniecības ideja pirmo reizi radās 2000.gadā, iesoļojot jaunajā gadu tūkstotī. Apstākļi veidojās pakāpeniski, un vairāki projekti cieta neveiksmi. Tikai 2008.gadā audiences laikā pie Viņa Svētības Dalailamas XIV, Indijā, Dharamsalā, svētceļnieku grupai no Latvijas, kas devās uz Himalajiem, tika tas gods saņemt Tibetas garīgā līdera svētību un iespēju šādu lielisku garīgo templi radīt.

1. Nolaides uz Marsa Lodes māla karjerā

Vai zināji, ka pie mums pašiem, Latvijā, ir sarkanā planēta jeb Marss? Lodes māla karjers tika atklāts 1953. gadā, un no tā nācis daudz zinātniski vērtīgu atradumu. Šeit ir bagātīga unikālu pasaules nozīmes fosilo atlieku atradne - lodes bruņuzivju iegula, kurai piešķirts ģeoloģiskā dabas pieminekļa statuss.

A post shared by Edgars Kuzmins (@ekuzmins) on

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu