Pārspīlēta raizēšanās par veselību var novest pie veselības problēmām

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Panthermedia

Trauksme, neveselīgs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids ir vieni no zināmākajiem riska faktoriem, kas var novest pie sirds un asinsvadu slimībām. Vai uztraukšanās par veselību (health anxiety) arī ir tikpat riskanta?

Kāds Norvēģijā veikts pētījums, kas publicēts tiešsaistes medicīnas žurnālā «bmjopen.bmj.com», apstiprina, ka tā var būt. Cilvēki, kam piemīt trauksme saistībā ar savu veselību, ir nepamatoti noraizējušies, vai tiem nav kāda nopietna saslimšana par spīti fizisko simptomu neesamībai.

Ir pieņemts uzskatīt, ka cilvēki, kas vairāk raizējas par savu veselību, ir mazāk pakļauti dažādiem ar to saistītiem riskiem, kaut vai tāpēc, ka, visticamāk, rūpējas par savu veselību.

Taču pētījumā atklāts tieši pretējais - raizes par veselību var novest pie pretēja efekta.

Pētījumā aptaujāti vairāk nekā 7000 cilvēku, kuri dzimuši starp 1953. un 1957. gadu. Tika pētīti dažādi faktori, kā, piemēram, dzīvesveids, veselības stāvoklis un izglītība. Pēc citiem riska faktoriem, kas var ietekmēt veselību, pētnieki atklāja, ka cilvēkiem, kas pārmērīgi raizējas par savu veselību, ir par 70% lielāka iespēja saslimt ar kādu sirds slimību nekā tiem, kas neuztraucas.

Nepamatotas raizes par savu veselību pats par sevi ir riska faktors. Taču tas var riskam likt attīstīties vēl vairāk, ņemot vērā, ka

šādi cilvēki, visticamāk, nododas tādiem kaitīgiem ieradumiem kā smēķēšana, nepietiekams uzturs un mazkustīgs dzīvesveids, norādīts pētījumā.

Tomēr šis ir uz novērojumiem balstīts pētījums, kas nesniedz konkrētas atbildes par cēloņiem un sekām. Turklāt jāņem vēra, ka satraukums par veselību bieži vien parādās līdz ar citām garīgās veselības problēmām, kuras ir ļoti grūti atšķirt un nodalīt.

Vēl vairāk visu padara neskaidru tas, ka panikas lēkmēm ir līdzīgi simptomi kā sirdstriekai. Tādējādi, tas vēl vairāk palielina trauksmi cilvēkiem, kas baidās no sirds slimībām. Tas ir izaicinājums ārstiem: pārliecināt pacientus, ka minētie simptomi neliecina par sirds saslimšanu.

Taču ārsti ir vienisprātis, ka labāk cīnīties ar trauksmi, nevis ļauties nemitīgiem satraukumiem par savu veselību visu laiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu