Vēlies Holivudas smaidu? Vai balti zobi vienmēr ir veseli zobi?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Lai gan mirdzoši balti zobi izskatās pievilcīgāki, tas nenozīmē, ka tie ir labākā stāvoklī. Vairums no mums vēlētos baltus, mirdzošus zobus kā Holivudas aktieriem. Pētījumi rāda, ka 18-25% cilvēku ir neapmierināti ar savu zobu krāsu, vēsta BBC.

ASV zobu balināšanas procedūra ir viens no pieprasītākajiem zobārstniecības pakalpojumiem, kamēr briti vienmēr saistās ar dzeltenīgiem zobiem. Nevainojamu zobu rindas nolūkojas no žurnālu vākiem un filmu ekrāniem visā pasaulē.

Pārsteidzoši, ka mēs baltus zobus uzskatām ne tikai par pievilcīgiem, bet arī par veselīgiem.

Zobu tonis atkarīgs gan no vecuma un gēniem, gan ēšanas, dzeršanas, smēķēšanas un medikamentu lietošanas paradumiem.

Kļūstot vecākiem un zobu emaljai nolietojoties, mūsu zobu krāsa kļūst dzeltenīgāka.

Zaļā nokrāsa

Nosēdumi, kas reizēm rodas no kafijas un citu pārtikas produktu lietošanas, piešķir zobiem pelēcīgu vai zaļganu nokrāsu. Daudzi eksperimenti par zobu krāsu tiek veikti laboratorijas apstākļos, ne dzīvu cilvēku mutēs. Citreiz pētnieki izmanto govju zobus to lielā izmēra dēļ.

Ņujorkas universitātes pētnieki veica eksperimentu, iemērcot govs zobus uz stundu melnajā tējā, sarkanvīnā un baltvīnā.

Nav pārsteigums, ka visspēcīgākos nosēdumus atstāja sarkanvīns.

Pārsteidzoši, ka melnā tēja neatstāj nosēdumus uz zobiem, ja vien pirms tam nav lietots baltvīns. Šķiet, ka skābes saturs vīnā padara emalju daudz poraināku, tādējādi veicinot tējas traipu veidošanas. Šie pārtikas produkti un dzērieni var iekrāsot zobus, bet tas nenozīmē, ka zobi būtu neveseli. Pat ar pērļu baltiem zobiem jūs varat iegūt smaganu infekcijas. Tāpat jums var būt pilnīgi veseli zobi, kas ir dzeltenīgi vai pat brūngani.

Melnā nokrāsa

Ir vēl kāds zobu nokrāsas veids, kas, pēc pētnieku domām, var pasargāt no kariesa. Tās ir tumšās malas, kas reizēm redzamas gar smaganu līniju. Lai gan diskusijas par «melno punktu» izcelsmi ir bijušas ilgas, pēdējais pieņēmums ir tāds, ka tas ir zobakmens veids, kas rada melno krāsu. Interesanti, ka daži pētījumi apliecina, ka bērni, kam ir melni zobi, visticamāk, necietīs no kariesa.

Tādējādi

balti zobi nenozīmē, ka tie ir pilnīgi veseli, tāpat kā «iekrāsoti» zobi ne vienmēr ir sliktā stāvoklī.

Protams, dažos gadījumos krāsas izmaiņas var norādīt uz zobu bojājumu, tādēļ ir lietderīgi visas izmaiņas pārbaudīt pie zobārsta.

Ko darīt, ja joprojām vēlaties mirdzoši baltus zobus? Ir vesela virkne zobu balināšanas iespēju, sākot ar zobu pastām, speciālām plāksnēm, geliem un platītēm, ko izmanto naktīs. Vairums no tiem satur abrazīvas vielas, kas izberž krāsu un veic balināšanu. Dažiem no tiem piemīt zilgana nokrāsa, kas kontrastē ar dzelteno, tādējādi liekot zobiem izskatīties baltākiem.

Profesionāļi parasti piedāvā spēcīgākus balinošos līdzekļus, nekā iespējams atrast mājas apstākļos. Balināšana var arī izraisīt jutīgumu dažu cilvēku zobiem vai smaganām. Jāpiebilst, ka balināšanai būs tikai tik ilgs efekts, cik ilgi cilvēks izvairīsies no ēdieniem un dzērieniem, kas nokrāso zobus.

Taču arī bez Holivudas smaida, iespējams, jūsu zobi ir pilnīgi veseli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu