Zobu birste, kas signalizē par sirds veselības problēmām

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Pētnieku komanda no Spānijas izstrādā zobu birsti, kas signalizētu par tā lietotāja sirds veselības problēmām agrīnā stadijā. Pētnieki tic, ka šāda zobu birste būtu vienkāršs veids, kā iekļaut veselības pārbaudes ikdienas dzīvē, vēsta izdevums «The Independent».

«Gudrā zobu birste» varētu atpazīt veselības problēmas un, iespējams, novērst pāragras nāves cēloņus no sirds slimībām, atklāj zinātnieki.

Zinātnieki norāda, ka

zobu birste ņemtu informāciju no siekalu paraugiem un spētu noteikt izmaiņas, par kurām cilvēki tiktu brīdināti, tādējādi pasargājot viņus no saslimšanas ar sirds slimībām.

Tiek cerēts, ka zobu birste brīdinātu tos, kam draud sirds mazspēja, un liktu tiem nekavējoties veikt veselības pārbaudes.

Lielbritānijā vien aptuveni 200 000 cilvēku gadā cieš no sirdstriekas, 70 000 piedzīvojot letālu iznākumu.

Sirdstrieku iespējamība palielinās līdz ar vecumu un atstāj tos, kas to piedzīvojuši, ar bojātu asinsapgādi un sirds muskuļa darbību, palielinot iespējamību piedzīvot atkārtotu sirdstrieku.

Pēc pētnieku domām, sirds slimības varētu radīt paaugstinātu nātrija līmeni siekalās, kas varētu norādīt uz sirds slimību attīstību. Zinātnieki arī veic testus, lai pārbaudītu, vai zobu birste spēs noteikt asinsspiedienu un skābekļa piegādi.

Pētnieku komandas kardiologs norādījis laikrakstam «The Times», ka ar nelielu daudzumu informācijas par sirdsdarbību un bioloģiskajiem siekalu paraugiem, būtu iespējams ieviest nelielas korekcijas, kas ļautu pacientiem būt tik veselīgiem, cik vien iespējams.

Pagaidām gan tehnoloģiju kompānija, kas izstrādā šo ierīci, glabā to lielā slepenībā, pirms ir pilnīgi pabeigta izstrāde.

Tā pati pētnieku komanda, kas izstrādā «gudro zobu birsti», iepriekš izstrādāja «gudro kreklu», kas palīdz nolasīt cilvēka dzīvībai svarīgos rādītājus. Pētnieku komanda tic, ka tehnoloģiju attīstība ļaus attīstīties daudzām ierīcēm, kas ikdienā palīdzēs sekot līdzi cilvēku veselības stāvoklim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu