Kā izvairīties no acu noguruma?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Tajās dienās, kad neglāstām savus viedtālruņus, mēs sēžam pie datoriem. Un vairāk nekā puse no biroju darbiniekiem ir sūdzējušies par acu nogurumu. Kā tu vari pasargāt savas acis, iesaka «The Guardian».

Ātrā tehnoloģiju attīstība pēdējo divdesmit gadu laikā nozīmē, ka daudzi no mums ievērojamu dienas daļu pavada, blenžot datora ekrānā. Tā rezultātā 50%-90% biroja darbinieku ir ar acu veselību saistītas problēmas - acu nogurums, raustīšanās, sarkanas acis, galvassāpes un vājums. Kā palīdzēt savām acīm?

Veic regulārās acu pārbaudes

Ja strādā pie datora katru dienu, eksperti iesaka veikt acu pārbaudi reizi gadā, lai laicīgi noteiktu problēmas, pirms tās ir attīstījušās. Vizītes laikā jāpastāsta ārstam, cik bieži tu izmanto datoru vai telefonu, kā arī jānorāda attālums, kādā acis atrodas no ekrāna.

Turi acis pietiekami tālu no ekrāna

Jo tuvāk acis ir datora vai telefona ekrānam, jo smagāk tām būs jāstrādā. Pētījumi par acu veselību iesaka, ka ekrāniem jāatrodas ne tuvāk kā 40 cm no acīm. Ja tas šķiet par tālu, palielini teksta lielumu tā vietā, lai pietuvinātu ekrānu.

Paņem pauzi

Tas varbūt nav pārāk parocīgi, ja tev ir saspringts darbs, taču ir svarīgi regulāri paņemt pauzi, lai izvairītos no nemitīgas skatīšanās ekrānā. Lai gan aptaujas rāda, ka biroja darbinieki dienas laikā neņem vairāk kā pusstundu prom no datorekrāna, ieteicama atpūta 15 minūšu garumā ik pēc divām stundām. Ja tas nav iespējams, tad acu noguruma līmenis būs daudz zemāks, ja paņemsi vismaz četras piecu minūšu pauzes dienas laikā, kā arī 30 minūšu pusdienlaiku.

Samazini starojumu

Starojums ir viens no lielākajiem iemesliem acu veselības problēmām. Ja tava ierīce nepārtraukti ir «spožāka» par telpu, kurā tā atrodas, tas var novest pie acu noguruma un vājuma. Šādā gadījumā var palīdzēt pretstarojuma filtrs uz datora vai telefona ekrāna. Ja tu nēsā brilles, eksperti iesaka tās iegādāties ar atstarojošo pārklājumu.

Vingrini acis

Nepārtraukta skatīšanās ekrānā stundām ilgi noved pie noguruma un fokusēšanās grūtībām. Lai no tā izvairītos, eksperti iesaka izmantot «20-20-20 likumu», kas nozīmē, ka ik pēc divdesmit minūtēm ieteicams novērsties no ekrāna un fokusēties uz kādu citu priekšmetu tālumā. Skatīšanās uz objektiem tālumā palīdz atslābināties acs muskuļiem, tādējādi samazinot nogurumu.

Mirkšķini

Bieži vien mēs to nepiefiksējam, bet, skatoties ekrānā, mēs acis mirkšķinām retāk. Parasti mirkšķinām acis 15 reizes minūtē, taču tas samazinās gandrīz trīskārt, kad skatāmies ekrānā. Retāka mirkšķināšana apgrūtina acs mitrināšanu. Šajā gadījumā talkā var nākt mākslīgās asaras vai vingrinājumi, kas palīdzēs uzturēt pareizo acs mitrumu.

Padari ekrānu acīm draudzīgāku

Var veikt vairākus soļus, lai atvieglotu acu dzīvi, piemēram, palielinot teksta izmēru, samazinot datora ekrāna mirgu un veicot citus uzlabojumus, kas nodrošinās saudzīgāku pieeju acīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu