Dienā sēdi 9-10 stundas? Pētījums atklāj, kā tas var ietekmēt cilvēka veselību

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Regulāra un ilga sēdēšana var ietekmēt cilvēka sirds veselību, atklāts jaunā pētījumā. Jo vairāk cilvēks sēž, jo lielāka iespējamība, ka laika gaitā viņam parādīsies sirds muskuļu problēmas, ziņo Lielbritānijas medijs «The Independent».

Visiem zināms, ka pārāk ilga sēdēšana nav veselīga, taču jaunā pētījumā atklājies, ka cilvēki, kuri katru dienu sēž apmēram deviņas līdz 10 stundas, ir pakļauti diabētam, sirds slimībām un citām veselības problēmām. Sēdēšana nopietni ietekmē cilvēka veselību arī tad, ja nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm.

Ilgstoša sēdēšana tiek asociēta arī ar sirds mazspēju - patofizioloģisku stāvokli, kurā sirds kļūst arvien vājāka un nespēj sūknēt asinis atbilstoši audu metabolisma vajadzībām.

Lai atrastu konkrētus iemeslus ilgstošas sēdēšanas saistībai ar sirds veselību, vairāki kardiologi no visas pasaules nāca klajā ar skaidrojumu, ka pie vainas varētu būt troponīni.

Troponīni ir proteīni, kurus ražo sirds muskuļu šūnas, kad tās ir ievainotas vai mirušas. Ievērojamu daudzumu troponīnu asinsritē izdala, piemēram, sirdslēkme. Regulāri augsts troponīnu līmenis asinīs norāda uz sirds muskuļu problēmām un bojājumiem. Ja šie bojājumi netiek ārstēti, tie var izraisīt sirds mazspēju.

Lai noskaidrotu troponīnu saistību ar ilgstošu sēdēšanu, kardiologi veica pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 1700 cilvēku. Cilvēkiem tika veiktas asins analīzes, kā arī viņi tika aptaujāti par aktivitātēm pēdējo dienu laikā.

Atklājās, ka liela daļa pētījuma dalībnieku sēž vismaz 10 stundas dienā. Šie cilvēki ar fiziskām aktivitātēm nenodarbojās gandrīz vispār nemaz. Vien daži no vīriešiem un sievietēm atklāja, ka piekopj fiziskas aktivitātes, lielākoties regulāri staigājot.

Cilvēkiem, kuri ikdienā kustas vairāk, atklāja zemāku troponīnu līmeni asinīs. Savukārt cilvēkiem, kuri dienā sēž 10 stundas un pat ilgāk, asinīs troponīni bija virs vidējā līmeņa.

Lai arī pētījuma rezultāti liecina par troponīnu un ilgstošas sēdēšanas saistību, jāņem vērā, ka tas nepierāda to, ka tieši ilgstoša sēdēšana liek troponīnu līmenim palielināties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu