Mīts vai patiesība: Vai tiešām visiem naktīs jāguļ astoņas stundas?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jacob Townsend

Visiem zināms, ka bez miega cilvēks nevarētu izdzīvot, tomēr liela daļa no mums mēdz neizgulēties kārtīgi. Esam noguruši un izmisīgi vēlamies naktī gulēt ieteicamās astoņas stundas, tomēr vai tas vispār ir vajadzīgs? Lūk, pieci pieņēmumi par miegu un tā kvalitāti - miega eksperts Nīls Stenlijs medijam «The Independent» atklāj, vai tie ir patiesi.

1. Visiem ir vajadzīgas astoņas stundas miegam

Mīts. Patiesībā astoņas stundas ir vidējais miega ilgums, nevis ideālais. Katrs cilvēks ir atšķirīgs, un arī ideālais miega ilgums katram ir cits. Nepieciešamais miega ilgums ir tāds, kas ļauj justies možam un modram dienas laikā. Ja pa dienu jūties miegains, tad ļoti iespējams, ka ir kādas problēmas ar tava miega ilgumu vai kvalitāti.

2. Izvairīšanās no elektromagnētiskajiem viļņiem uzlabo miega kvalitāti

Patiesība. Izvairīšanās no elektromagnētiskajiem viļņiem, kas parasti izplatās no mobilajām ierīcēm, vakaros uzlabos tava miega kvalitāti. Šādā veidā tu daudz labāk izgulēsies un nākamajā dienā nejutīsies tik miegains.

3. Kafijas dzeršana pirms miega naktī neļaus gulēt

Mīts. Kofeīns uz cilvēkiem iedarbojas dažādi, un daži cilvēki pret to ir pastiprināti jutīgi, tāpēc tieši šiem cilvēkiem ieteicams izvairīties no kafijas vakaros. Savukārt, ja jau pēdējos 40 gadus katru vakaru pirms miega izdzer divas kafijas krūzes un pēkšņi tev sākušās miega problēmas, tad pavisam noteikti pie vainas nav kofeīns.

4. Pusaudžiem vajag vairāk miega nekā pieaugušajiem

Patiesība. Pusaudži guļ daudz vairāk tāpēc, ka viņiem sācies pubertātes periods, kas ietekmē cilvēka organismu gan fiziski, gan emocionāli - šajā laikā miegs ir ļoti svarīgs. Taču, ņemot vērā, ka pusaudžu diennakts ritms atšķiras no pieaugušajiem, viņiem ieteicams doties pie miera vēlāk.

5. Ar gadiem cilvēkam nepieciešams mazāk miega

Mīts: Vajadzības pēc miega parasti nostiprinās apmēram 20 gadu vecumā un, gadiem ejot, īpaši daudz nemainās. Tomēr ar gadiem mainās cilvēka iespējas izgulēties - miegs vairs nav tik ciešs un vairs neļauj justies možam. Tāpēc vecāki cilvēki naktīs ceļas biežāk un pēc tam viņiem ir grūtības atkal aizmigt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu