5 ieteikumi smēķētājiem, kas ļoti vēlas atmest

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Irina Kostenich

Vai arī tu esi viens no smēķētājiem, kas ļoti vēlas atmest šo neveselīgo ieradumu, taču nezina, kā to izdarīt? Portāls «Parents» apkopojis piecus speciālistu ieteikumus, kas varētu tev palīdzēt.

1. Nesmēķē noteiktu cigarešu skaitu dienā

Ja dienā izsmēķē vien dažas cigaretes, arī tas var nopietni ietekmēt tavu veselību. Ja domā, ka, smēķējot mazāk nekā ierasts, ar laiku izdosies šo ieradumu atmest, tu kļūdies! Ja nepārstāsi to darīt pavisam, jau pavisam drīz atsāksi smēķēt tikpat daudz, cik agrāk.

Nikotīns ir atkarību izraisoša viela, tāpēc nepalīdzēs arī, piemēram, cigaretes, kurās ir mazāks nikotīna daudzums. Šādā gadījumā tev parādīsies vēlme cigareti vilkt spēcīgāk, ilgāk un arī biežāk. Vienīgais drošais veids, kā atmest, ir nesmēķēt.

2. Uzraksti uz lapiņas, kāpēc vēlies atmest

Vai vēlies labāku veselību? Rādīt labu piemēru saviem bērniem? Pasargāt ģimeni no cigarešu dūmu elpošanas?

Arī vēlme atmest ir solis tuvāk. Smēķētāji, kuri piedzīvojuši sirdstrieku, parasti šo ieradumu atmet pavisam, jo viņiem ir motivācija to darīt. Arī tev vajadzētu atrast iemeslu atmest, pirms tev vēl ir izvēle.

3. Vajadzēs papūlēties, lai atmestu

Nikotīns veido ieradumus. Jau puse no uzvarētas cīņas ir apziņa, ka no tā jātiek vaļā. Ir vairāki veidi, kā smēķētājiem izdodas atmest, tai skaitā nikotīna plāksteru izmantošana, taču tas nav vienkārši. Gandrīz visi smēķētāji, cenšoties atmest, izjūt nikotīna trūkumu, taču pamēģini paciesties vienu mēnesi. Paliks labāk!

4. Puse no smēķētājiem ir atmetuši

Ir arī labas ziņas! Šobrīd pasaulē ir miljoniem pieaugušu cilvēku, kuri kādu dienu nolēmuši atmest un to ir veiksmīgi izdarījuši.

5. Vērsies pēc palīdzības

Ja jūti, ka ir nepieciešama profesionāļu palīdzība, dodies pie ārsta un pastāsti par savu problēmu, kā arī vēlmi to labot. Mūsdienās ir vairākas atbalsta programmas, kas palīdzēs tikt galā ar nelāgo ieradumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu