Patiesība par pūcēm un cīruļiem: 14 mīti par nakts miegu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Izrādās, ir daudz faktu, ko mēs esam pārpratuši par miegu. Līdz nesenam laikam pat nebija īsti skaidras atbildes uz jautājumu, kāpēc mēs vispār guļam. Tādēļ ir pēdējais laiks viest skaidrību šajā jautājumā. Mēs zinām, ka miegs atjauno imūnsistēmu, sabalansē hormonu līmeni, pazemina asinsspiedienu, attīra smadzenes no toksīniem utt. Rodas jautājums, vai vispār pastāv kādas organisma bioloģiskās funkcijas, kas negūtu labumu no kvalitatīva nakts miega. Taču joprojām ir milzum daudz mītu par miegu un ar to saistītajiem procesiem. Iepazīsties ar tiem un uzzini, kā ir patiesībā!

 
Foto: pexels.com

Tu vari kļūt par cīruli

Pastāv ne mazums ieteikumu un padomu internetā, kas skandina, ka var paveikt daudz vairāk, ja katru rītu ceļas jau plkst. 4.30. Taču patiesība ir nedaudz sarežģītāka. To, vai esi cīrulis, pūce vai arī kaut kas pa vidu, ietekmē vairāki faktori. Tāpat bioloģisko pulksteni ietekmē arī tādi faktori kā saules gaisma un ģenētika. Pētnieki gan norāda, ka savu bioloģisko pulksteni iespējams pielāgot vai mainīt tikai līdz noteiktai pakāpei, un dažiem cilvēkiem no cīruļa pārtapt par pūci vai otrādi nemaz nav iespējams.

 
Foto: pexels.com

Tev pietiek ar mazāk nekā septiņām stundām miega

Ja tev vajag rīta kafiju, lai justos izgulējies, tev ir bijis nepietiekami daudz miega. Zinātnieki apgalvo, ka nakts miegam nepieciešamo stundu skaitu var noteikt, ļaujot sev vienu nedēļu no vietas aizmigt, kad esi noguris, un celties bez modinātāja.

Kā izrādās, vairumam cilvēku nepieciešamas septiņas līdz deviņas stundas nakts miega. Cilvēki domā, ka var iztikt ar 5-6 stundu miegu, jo pēc pāris nedēļām pie tā pierod. Taču, lai gan cilvēki domā, ka viņi pie mazāka miega stundu skaita ir pieraduši, patiesībā viņi darbojas «ārkārtas režīmā».

 
Foto: pexels.com

Vienīgās neizgulēšanās sekas ir nogurums

Vai tu esi noguris? Nekas traks! Diemžēl tā nav taisnība. Miegam ir ļoti liela ietekme uz mūsu veselību. Neizgulēšanās var nest līdzi garu sarakstu veselības problēmu, ieskaitot atmiņas traucējumus, palielinātu vēža risku, depresiju un trauksmi, sirds veselības problēmas utt.

 
Foto: pexels.com

Krākšana ir kaitinoša, bet nekaitē veselībai

Ja tu regulāri naktīs krāc, ne tikai tad, ja esi saaukstējies, labāk atrādīties speciālistam.

Krākšana var būt simptoms tam, ka ciet no miega traucējumiem vai citām veselības problēmām, kas var atklāties ar laiku. To izraisa samazināta gaisa plūsma, kas var izraisīt sirds un asinsvadu problēmas, kā arī tas var būt saistīts ar ķermeņa masas pieaugumu.

Par laimi, miega apnoja ir ārstējama, un cilvēki, kas ir izārstēti, atklāj, ka no rītiem jūtas daudz labāk atpūtušies.

 
Foto: pexels.com

Tu vari atgūt «neizgulēto» miegu nedēļas nogalē

Ja tev ir bijusi saspringta darba nedēļa ar vēlām nakts stundām un agriem rītiem, tu vari atgūt neizgulēto miegu, ilgi guļot nedēļas nogalē.

Diemžēl tā nav tiesa! Organismam vislabākais ir konsekvents miega grafiks.

Ilgi guļot nedēļas nogalēs, tu savu organismu tikai vēl vairāk nogurdini - tas līdzinās laika zonu maiņai. Taču, ja jūti, ka tev varētu palīdzēt papildu miega stundas, guli! Tikai atceries, ka tas nav ilgtermiņa risinājums!

 
Foto: pexels.com

Miega zāles palīdz labāk izgulēties

Ir viegli redzēt miega zāļu iedarbību kādam, kas cīnās ar bezmiegu. Taču miega eksperti brīdina, ka tas, kas notiek pēc miega zāļu lietošanas, vairs nav uzskatāms par dabisku miegu. Eksperti apgalvo, ka miega zāļu lietotāji nav nomodā, bet tajā pašā laikā nav arī īsti aizmiguši. Un ir arī pazīmes, ka zāļu izraisīts miegs ir kaitīgs. Pētījumi liecina, ka miega zālēs sastopamā viela var vājināt smadzeņu šūnu savienojumus, kas atbild par mācīšanos, kā arī izraisīt atmiņas traucējumus.

 
Foto: pexels.com

Rīta rosme vienmēr ir laba ideja

Vingrošana ir ļoti nozīmīga veselībai. Tā arī uzlabo miega kvalitāti. Taču eksperti apgalvo, ka fiziskās aktivitātes nebūtu jāveic uz miega rēķina.

Tev ir nepieciešams pietiekams daudzums miega, lai atpūtinātu savu ķermeni pēc sportošanas.

Lai gan muskuļu šūnām ir pašām savs bioloģiskais pulkstenis, ja nejūties pamodies, visticamāk, tā nejūtas arī tavi muskuļi.

 
Foto: pexels.com

Miegā ik gadu tu apēd vairākus zirnekļus

Saskaņā ar leģendu mēs ik gadu miegā apēdam astoņus zirnekļus, un tur neko nevar padarīt. Par laimi, tā tomēr, visticamāk, nav patiesība. Mēs miegā kustamos un elpojam, līdz ar to aizbaidām zirnekļus.

Šis mīts radies, lai parādītu, cik lētticīgi reizēm ir cilvēki.

 
Foto: unsplash.com

Bezmiegs nozīmē to, ka vienkārši nespēj aizmigt

Saskaņā ar Nacionālo miega fondu nespēja aizmigt ir tikai viena no bezmiega pazīmēm. Citas pazīmes ir nespēja iemigt pēc pamošanās nakts vidū, mošanās vairākas reizes nakts laikā un noguruma sajūta pēc nakts miega.

Spēja identificēt miega problēmas ir pirmais solis ceļā uz palīdzību - ārstiem ir vairāki ieteikumi, kā cīnīties ar bezmiegu.

 
Foto: pexels.com

Ja pamosties nakts vidū, paliec gultā!

Ja pēc pamošanās nakts vidū spēj atslābināties, tad tas var palīdzēt atkal iemigt. Taču, ja jūti, ka nespēj atslābināties un kļūsti satraukts, miega eksperti iesaka beigt censties tik ļoti.

Ja tas turpinās ilgāk par 20 minūtēm, atrodi kaut ko citu darāmu. Izvairies no nodarbēm, kas varētu satraukt, un turies pa gabalu no ekrāniem. Palasi grāmatu vai iedzer tēju!

 
Foto: pexels.com

Viena glāzīte pirms miega nekaitē!

Neliels mēriņš atslābina un palīdz iemigt. Diemžēl šī vecā tradīcija nāk no laika, kad nekas daudz nebija zināms par nakts miegu. Pētījumi pierāda, ka viena glāzīte alkoholiska dzēriena tik tiešām var palīdzēt iemigt, bet miega kvalitāte nemaz nav tik laba.

Miega eksperti apgalvo: ja vēlies labi izgulēties, alkohola lietošana jābeidz pāris stundas pirms došanās pie miera.

 
Foto: pexels.com

Melatonīna lietošana palīdzēs labāk izgulēties

Ja miega zāļu lietošana nav ieteicama, tad dabīgs uztura bagātinātājs šķiet pareizā izvēle. Galu galā ķermenis pats ražo melatonīnu, lai signalizētu, ka laiks doties pie miera.

Taču pētījumi par melatonīna lietošanu nav pārāk iepriecinoši. Pirmkārt, tie nepalīdz cilvēkam iemigt. Lai gan pētījumi apgalvo, ka, lietojot melatonīnu, cilvēki aizmieg ātrāk, tas, visticamāk, ir placebo efekts.

 
Foto: pexels.com

Var izmantot viedtālruni naktī, ja vien novērs starojumu

Vairums no mums ir dzirdējuši, ka zilā gaisma, ko izstaro viedierīces, ietekmē miegu, neļaujot organismam izstrādāt melatonīnu. Tas noveda pie dažādu pretstarojuma ierīču, piemēram, ekrāna vāciņu, briļļu un citu, ražošanas. Lai gan tas var palīdzēt ierobežot nelabvēlīgo starojumu, viedierīču izmantošana tāpēc nekļūst mazāk kaitīga. Tikai telefona pārbaudīšana vien pirms miega ir pietiekama, lai traucētu miega kvalitāti, norāda eksperti.

 
Foto: pexels.com

Daži cilvēki nesapņo

Tu vari neatcerēties savus sapņus, bet tev tādi noteikti ir. Ir daudz nezināmā par mūsu sapņiem, bet pilnīgi noteikti mēs visi sapņojam.

Sapņojot mēs apstrādājam mūsu emocijas un dienā gūto pieredzi. Tas ir būtiski kā emocionālajai, tā arī mentālajai veselībai. Sapņi ir arī saistīti ar problēmu risinājuma meklēšanu un radošumu. Mēs varam skaidri nezināt, kas notiek sapņošanas laikā, bet tas ir kaut kas būtisks, kas padara mūs cilvēcīgus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu