Glaukoma var izraisīt neatgriezenisku aklumu jeb slimība, par kuru jārunā skaļi!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jan Krnc

Cik gan bieži mēs ilgstoši skatāmies datorā vai uz ceļu auto priekšā un nepamanām, ka acis vairs nejūtas labi! Dažreiz tas beidzas ar stiprākām brillēm, taču acu noguruma aizsegā var piezagties arī bīstamāka kaite – glaukoma. Laicīgi neārstēta, tā var izraisīt neatgriezenisku redzes zudumu, atklāj Guna Laganovska, RSU profesore, Paula Stradiņa KUS Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja un Latvijas Acu ārstu asociācijas priekšsēdētāja.

Glaukoma ir hroniska progresējoša acu slimība, kuru savlaicīgi neārstējot rodas neatgriezenisks aklums. Šai slimībai raksturīgs paaugstināts intraokulārais acu spiediens, redzes lauka defekti un redzes nerva atrofiskas izmaiņas. Neraugoties uz būtiskiem sasniegumiem oftalmoloģijā, joprojām daudzi cilvēki zaudē redzi glaukomas dēļ. Lai to novērstu vai pēc iespējas mazinātu, nepieciešams atcerēties un sabiedrībā popularizēt domu, ka pilna acu pārbaude jāveic vismaz reizi divos gados, bet pēc 60 gadu vecuma – reizi gadā. Pacientiem jāpārbauda redzes asums, jākoriģē atbilstošas brilles, jāmēra acu spiediens, jānosaka redzes lauks.

Parasti glaukoma piezogas nemanot, taču daudzi slimnieki jau slimības sākotnējās stadijās sūdzas par redzes miglošanos, diskomforta sajūtu acī, redzes pasliktināšanos, redzes lauka defektiem. Būtiski ir savlaicīgi diagnosticēt glaukomu un uzsākt spiediena pazemināšanas terapiju. Ja medikamentozā terapija nedod efektu, jāpielieto lāzerterapija vai jāveic operācija.

Ikvienam glaukomas slimniekam ir jāapzinās cik smaga ir šī slimība, un rūpīgi jāseko acu ārsta norādījumiem: regulāri jāpilina acu pilieni, kā arī regulāri jāierodas pie ārsta, lai kontrolētu acu spiedienu, noteiktu redzes lauku, un novērtētu glaukomas procesa kompensācijas pakāpi. Tomēr, jo laicīgāk šī slimība tiek atklāta, jo veiksmīgāk tā pakļaujas ārstēšanai un jo labāku rezultātu iespējams sasniegt. Aicinām piedalīties Glaukomas nedēļas pasākumos un kopā veicināt sabiedrības veselību un labu redzi!

Lai informētu sabiedrību par glaukomas riska faktoriem un rīcības algoritmiem šīs slimības savlaicīgai atklāšanai, Pasaules Glaukomas nedēļas ietvaros 13. martā Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā tiks rīkota preses konference «Nezaudē redzi glaukomas dēļ!». Konference norisināsies slimnīcas A korpusa 1.stāvā, vestibilā no plkst. 14.00 līdz 15.00. Tajā ar svarīgāko dalīsies Paula Stradiņa KUS ārsti Maruta Jurjāne , Ēriks Elksnis , Artūrs Zemītis un Anete Kursīte.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu