Zarnu parazīti, kuriem ir pašiem savas zarnu baktērijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Science Advances/14 Mar 2018: Vol. 4, no. 3, eaap7399 DOI: 10.1126/sciadv.aap7399

Šis parazītiskais tārps ir gluži kā krievu rotaļlieta matrjoška – kamēr tas mitinās cilvēka zarnās, tam pašam iekšā dzīvo zarnu baktērijas, kas ietekmē to veselību.

Kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science Advances», šis ir visai pārsteidzošs atklājums. Pētījuma ietvaros tika izpētīti parazītiskie tārpi «Trichuris trichiura», kas ietekmē aptuveni vienu miljardu cilvēku pasaulē un var izraisīt caureju, vemšanu un krasu svara zudumu, kā arī aizkavēt bērna augšanu.

Pētījums (Angļu val., 889 Kb, pdf)

«Mēs bijām pamatīgi pārsteigti, kad atklājās, ka šiem tārpiem ir pašiem sava atsevišķa zarnu mikroflora, turklāt šīs baktērijas, līdzīgi kā cilvēkiem, var ietekmēt parazīta veselību. Šis atklājums izgaismo attiecības starp parazītu, organismu, kurā tas dzīvo, un parazīta paša mikrofloru,» komentēja pētījuma autors Īans Robertss (Ian Roberts).

Foto: Science Advances/14 Mar 2018: Vol. 4, no. 3, eaap7399 DOI: 10.1126/sciadv.aap7399

Izrādās, ka baktērijas tārpa zarnās ir vitāli nepieciešamas tā augšanai, turklāt šis tārps spēj izmantot cilvēka zarnās atrodamās baktērijas paša labā.

Pētnieki cer, ka šis atklājums palīdzēs attīstīt efektīvākus medikamentus pret tiem parazītiem, no kuriem pašlaik ir grūti atbrīvoties.

Ar šāda veida parazītiem cilvēks lielākoties var saslimt tropiskajos reģionos, kur ir antisanitāri apstākļi. Infekcija sākas, kad cilvēks saskaras ar parazīta oliņām, kas ar fekālijām nokļuvušas augsnē.

Iepriekšējie pētījumi koncentrējās uz to, kā šie tārpi ietekmē cilvēka veselības stāvokli, nevis uz to, kas norisinās pašos tārpos.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu