Nebaksti degunu! Uz taviem pirkstgaliem var būt kokaīns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē ir daudz kokaīna un heroīna, tāpēc pastāv liela iespēja, ka neliela kripata šo narkotiku atrodas arī uz tava ķermeņa, vēsta pētnieki.

To secinājuši zinātnieki jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Clinical Chemistry». Pētījumā tika noskaidrots, ka 13 procentiem no brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem uz pirkstu galiem bija narkotiku pēdas, kaut arī šie cilvēki narkotikas nelietoja.

Pētījums (Angļu val., 2,5 Mb, pdf)

Protams, kokaīna un heroīna daudzums, kas tika novērots uz dalībnieku pirkstgaliem, bija mikroskopisks un nekādā veidā nevarētu kaitēt cilvēka organismam.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik daudz narkotiku ir atrodams uz to cilvēku pirkstu nospiedumiem, kas narkotikas nelieto. Pētījuma praktiskajā daļā to pirkstu nospiedumi tika salīdzināti ar narkomānu pirkstu nospiedumiem, lai noskaidrotu, cik lielam narkotiku daudzumam jābūt uz pirkstu nospiedumiem, lai to īpašnieku varētu uzskatīt par narkomānu vai cilvēku, kurš nesen lietojis narkotikas.

Atklājās arī tas, ka narkotiku pēdas nepazūd pat tad, kad cilvēks nomazgā rokas.

«Tas nav nekāds brīnums. Padomājiet par papīra naudu, kas tiek izmantota narkotiku šņaukšanai,» teica pētnieks Rolfs Haldens (Rolf Halden).

Šis pētījums var palīdzēt attīstīt jaunas un efektīvas metodes, kā noskaidrot, vai cilvēks lieto narkotikas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu