Stress var padarīt tevi resnu!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Stress var padarīt tevi resnu, un tas nav tāpēc, ka stresa ietekmē tu vairāk ēd, atklāts jaunā pētījumā. Pētnieki atklājuši, ka hronisks stress var palielināt ātrumu, kādā veidojas jaunas tauku šūnas. Hormoni glikokortikoīdi tiek ražoti vairumā, kad esam saspringti, vēsta interneta medijs «msn.com».

Ja glikokortikoīdi nemitīgi ir augstā līmenī, kā gadījumos, kad esam hroniskā stresā, lielāks tauku šūnu procentuālais sastāvs var pārvērsties par faktiskajām tauku šūnām. Un tas varētu likt mūsu svaram kāpt, atzinusi pētījuma vecākā autore, Stenfordas universitātes ķīmijas un sistēmbioloģijas profesore Mērija Teruela.

Jau sen zināms, ka stresa hormona kortizola kāpums var izraisīt svara pieaugumu, taču tika pieņemts, ka cilvēki vairāk ēd, jo šis hormons stimulē apetīti.

Stenfordas pētnieki pētīja glikokortikoīdu ietekmi gan atsevišķās prekursoru šūnās, gan peļu šūnās.

Lai gan peles un cilvēki ir atšķirīgi daudzos dažādos veidos, abus lielā mērā ietekmē cirkulārie ritmi un abi ražo glikokortikoīdus, reaģējot uz stresu.

«Neesmu mediķis, bet domāju, ka cilvēka organisms reaģēs līdzīgi peles organismam uz nepārtraukti augstu glikokortikoīdu līmeni,» sacīja Teruela, atzīstot, ka tam vajadzīgi vairāki eksperimenti.

Hronisks stress bez pārtraukuma var palielināt iespēju noteiktām šūnām pārvērsties tauku šūnās,

atklāj pētījums. «Būtībā nav runa par pārtikas uzņemšanu,» atzinusi pētniece.

Ilgstoša nelabvēlīga iedarbība uz svaru novērojama, jo īpaši tad, ja stresa līmenis paliek nemainīgi augsts visas diennakts laikā. «Vēl ir pieņemams «sastresoties» dienas laikā, bet tas nav vēlams vakaros vai naktīs, atzīst pētnieki.

Jebkura metode, ko cilvēki izmanto, lai samazinātu stresu, var nest labumu. «Izaicinājums cilvēkiem, kas ir saspringti vairumā gadījumu, ir atrast laiku jogai vai pilatēm, kas palīdzētu mazināt stresa līmeni,» norāda pētnieki.

Aktivitātes, kas palīdz šādos gadījumos, ir tās, kas prasa 100% mūsu uzmanības, piemēram, skriešanas vietā, kuras laikā varat domāt par citām lietām, labāk izvēlēties tenisa spēli, kas pieprasa koncentrēšanos un nedalītu uzmanību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu