Veselīga uztura cienītāji izķēza vairāk pārtikas nekā citi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī veselīgie ēdāji varētu būt lepni, ka tiem pietiek gribasspēka un disciplīnas nemitīgi sekot līdzi savam uzturam, tomēr zinātnieki atklājuši, ka veselīgās diētas negatīvi ietekmē dabu, proti, to cienītāji iznieko vairāk pārtikas nekā tie, kuri ēd neveselīgi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», atklāts, ka augstākas kvalitātes diētas ir saistītas ar pārtikas izniekošanu, jo 39 procentus ikdienas pārtikas atkritumu ASV veido augļi un dārzeņi, kam seko 17 procenti piena produktu un 14 procenti gaļas.

Pētījums (Angļu val., 1,5 Mb, pdf)

«Veselīgs uzturs ir ļoti svarīgs cilvēka veselībai, tomēr, kad mēs ievērojam veselīgas diētas, mums būtu nopietnāk jāpadomā par pārtikas neizniekošanu,» komentēja viena no pētījuma autorēm Meredita Nīlsa (Meredith Niles).

Pētnieki noskaidroja, ka vidējais Amerikas iedzīvotājs katru dienu iznieko aptuveni puskilogramu ēdiena.

Kā ēdiena izniekošana ietekmē vidi?

Pētnieki aprēķināja, ka katru gadu tiek patērēti aptuveni 350 miljoni kilogramu pesticīdu, 800 miljoni kilogramu slāpekļa mēslojuma un 16 triljoni litru ūdens, lai izaudzētu tos dārzeņus un augļus, kas beigās paliek neapēsti. Turklāt neapēstajai pārtikai nepieciešama 12 miljonus hektāru liela teritorija, kurā augt.

Pētnieki skaidroja, ka, neskatoties uz atklājumu, cilvēkiem nevajadzētu pārtraukt ēst veselīgi, tomēr jādomā, kā novērst ēdiena izniekošanu.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu