Lai arī veselīgie ēdāji varētu būt lepni, ka tiem pietiek gribasspēka un disciplīnas nemitīgi sekot līdzi savam uzturam, tomēr zinātnieki atklājuši, ka veselīgās diētas negatīvi ietekmē dabu, proti, to cienītāji iznieko vairāk pārtikas nekā tie, kuri ēd neveselīgi.
Veselīga uztura cienītāji izķēza vairāk pārtikas nekā citi
Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», atklāts, ka augstākas kvalitātes diētas ir saistītas ar pārtikas izniekošanu, jo 39 procentus ikdienas pārtikas atkritumu ASV veido augļi un dārzeņi, kam seko 17 procenti piena produktu un 14 procenti gaļas.
«Veselīgs uzturs ir ļoti svarīgs cilvēka veselībai, tomēr, kad mēs ievērojam veselīgas diētas, mums būtu nopietnāk jāpadomā par pārtikas neizniekošanu,» komentēja viena no pētījuma autorēm Meredita Nīlsa (Meredith Niles).
Pētnieki noskaidroja, ka vidējais Amerikas iedzīvotājs katru dienu iznieko aptuveni puskilogramu ēdiena.
Kā ēdiena izniekošana ietekmē vidi?
Pētnieki aprēķināja, ka katru gadu tiek patērēti aptuveni 350 miljoni kilogramu pesticīdu, 800 miljoni kilogramu slāpekļa mēslojuma un 16 triljoni litru ūdens, lai izaudzētu tos dārzeņus un augļus, kas beigās paliek neapēsti. Turklāt neapēstajai pārtikai nepieciešama 12 miljonus hektāru liela teritorija, kurā augt.
Pētnieki skaidroja, ka, neskatoties uz atklājumu, cilvēkiem nevajadzētu pārtraukt ēst veselīgi, tomēr jādomā, kā novērst ēdiena izniekošanu.