Viss kaitina? Mācies apslāpēt paškontroles iznīcinošo liesmu!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Ātri viss apnīk un nokaitina? Reizēm kļūsti pārlieku emocionāls un viegli sadusmojies? Tu tāds neesi vienīgais!

Dusmas var pārvērst krietni vien veselīgākā nodarbē. Nemitīgs stress var novest pie pārēšanās, bezmiega, depresijas, dusmu lēkmēm un pat palielināt iespēju sasirgt ar dažādām visai nopietnām sirds kaitēm.

Stress mūsdienu pasaulē ir neizbēgams. Sastrēgumi, nepaklausīgi bērni, saspīlētas attiecības ar radiniekiem vai kolēģiem – šīs it kā nebūtiskās ikdienas raizes mēdz arī pamatīgi nokaitināt. Tomēr tam ir visai viegls risinājums.

Dusmas ir kā liesma, kas sadedzina mūsu paškontroli, vēsta «CNN». Klīniskais psihologs Marks Krafords norāda, ka katram cilvēkam ir savs «cīnies vai lido slēdzis». Kāds var būt emocionālāks, cits reaģēt mierīgāk. Tomēr savu ierasto reakciju kritiskos brīžos var iemācīties mainīt.

Lai iegūtu plašāku perspektīvu kādā saasinātā situācijā, distancētos no notikuma un dusmām, palīdzēs tālāk minētie padomi.

Pirmais solis: 10 elpas vilcieni

Tikko pamani dusmu tuvošanos – sāc elpot. Desmit reizes lēni un dziļi ieelpo un izelpo. Šāda vienmērīga, lēna un dziļa elpošana palīdzēs, jo piegādās organismam papildu skābekli, kas savukārt pazeminās asinsspiedienu un nomierinās.

Otrais solis: paskaidro sev

Ja elpošana nepalīdz, centies ar sevi mierīgi aprunāties. Izskaidro pats sev, kas ar tevi šobrīd notiek, kā tu jūties un kāpēc tā jūties. Problēmas izteikšana vārdos palīdzēs distancēties no liekām emocijām un vairāk pievērsties elementārai loģikai.

Trešais solis: padomā par otru

Ja kāds tevi ir nokaitinājis, centies izprast situāciju no otra skatu punkta un mēģini saprast, kāpēc cilvēks rīkojies tieši tā. Visdrīzāk problēmas sakne slēpsies otrā cilvēkā, nevis tevī.

Ceturtais solis: lomu spēles

Koncentrējies uz sevi, nevis situāciju vai cilvēku, kas tevi kaitina. Padomā, kā tālāk rīkotos visdiplomātiskākā, loģiskāk domājošā tevis paša versija? Ja nelīdz, tad mēģini iztēloties, kā šādā situācijā rīkotos kāds pasaulē populārs viedokļu līderis vai popkultūras ikona.

Piektais solis: arī šis pāries

Lai kas arī būtu noticis – viss ir pārejošs. Tu nejutīsies šādi visu atlikušo dzīvi. Jautājums ir tikai - cik ilgi? Atceries, ka tās ir tavas sajūtas un domas un tu vari tās kontrolēt. Agri vai vēlu viss mainīsies un notiks tev par labu.

Sestais solis: kam tiešām ir nozīme?

Cik liela nozīme ir lietai vai cilvēkam, kas tevi sarūgtina? Cik ļoti tas ir svarīgāk par citām lietām tavā dzīvē? Tas, kas ir tiešām svarīgi dzīvē, var darboties kā spēcīgs pretstats, lai tiešām spētu pareizi izvērtēt notikuma nozīmīgumu.

Septītais solis: smieklīgs atgadījums

Mēģini situācijā atrast kaut ko pat nedaudz smieklīgu vai muļķīgu, kas novērsīs domas no liekā dramatisma.

Astotais solis: meklē risinājumu

Ja esi nonācis tik tālu, bet joprojām jūties dusmīgs vai aizkaitināts, tad pajautā sev: vai es varu kaut kā šo situāciju padarīt labāku? Ja iespējams, tad mēģini rast risinājumu, un tādā veidā tā jau būs reāla darbība, nevis tikai iekšēja frustrācija. Tikai, pirms rīkojies, apdomā, vai plānotā darbība neradīs vēl kādu papildu problēmu. Piemēram, nogaidi, pirms raksti atbildi uz niknu īsziņu vai e-vēstuli. Ja risinājumu atrast nespēj, arī tas der. Ja nevari ietekmēt, tad pieņem to.

Devītais solis: paļaujies uz laiku

Nākotnē tu uz šo konkrēto situāciju raudzīsies pavisam citādi. Uz pagātnes notikumiem parasti mēdz atskatīties ar smaidu vai pateicību. To ir vērts atcerēties, ka ne viss, kas šobrīd liekas briesmīgs vai slikts, tāds patiešām ir.

Desmitais solis: parunā ar kādu

Ja esi nonācis līdz desmitajam solim un nekas nepalīdz, iespējams, ir noderīgi aprunāties ar kādu cilvēku no malas (labu draugu vai citu uzticības personu, kas būs tavā pusē), lai gūtu perspektīvāku redzējumu. Ja dusmu lēkmes kļūst pārāk biežas, traucējošas un grūti kontrolējamas, iespējams, ir vērts vērsties pie kāda profesionāļa, kas palīdzēs tikt galā daudz veiksmīgāk. Un noteikti nevajag aizmirst un par zemu novērtēt fiziskās aktivitātes!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu