Augļi un dārzeņi, kas nāk par labu tavai veselībai

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Augļu un dārzeņu patērēšana uzturā varētu uzlabot garīgo veselību un remdēt depresīvus simptomus, liecina jauns pētījums, ar ko iepazīstina izdevums «The Independent».

Otago universitātes pētnieki Jaunzēlandē konstatēja, ka cilvēki, kas patērē vairāk produkcijas dabiskā, neapstrādātā stāvoklī, uzrāda augstāku psiholoģiskās labklājības līmeni, salīdzinot ar tiem, kas ēd termiski apstrādātus augļus un dārzeņus.

Aptaujā piedalījās 422 pieaugušie vecumposmā starp 18 un 25 gadiem. Pētījumā tika aplūkoti arī citi mainīgie lielumi, kas saistās ar dalībnieku dzīvesveidu, diētu, fizisko aktivitāti, ķermeņa masas indeksu un sociālekonomisko stāvokli.

Lai gan pētnieki nevarēja identificēt konkrētas cēloņsakarības saviem rezultātiem, viņi norādīja, ka korelācija varētu samazināties līdz ar mikroelementu daudzumu augļos un dārzeņos, kas tiek patērēti svaigā veidā.

«Neapstrādāti augļi un dārzeņi var nodrošināt lielāku mikroelementu līmeni nekā pārstrādāti, kas arī varētu izskaidrot to spēcīgo saikni ar labāku garīgo veselību,» skaidro pētījums.

Lielāka apmierinātība ar dzīvi un samazināti depresīvie simptomi, kā arī garastāvokļa uzlabojums bija lielākie ieguvumi, kas saistīti ar svaigu augļu un dārzeņu patēriņu.

Pētījumā identificēti desmit augļi un dārzeņi, kuri sniedz vislielākos ieguvumus veselībai:

burkāni, banāni, āboli, tumšie lapu salāti, greipfrūti, salāti, citrus augļi, svaigas ogas, gurķi un kivi.

Savukārt no dārzeņiem tie bija selerijas, kāposti, tomāti, sēnes, sarkanie sīpoli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu