Cik svarīgs ir veselīgs uzturs Latvijas iedzīvotājiem?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

87% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi ikdienā lietot veselīgu uzturu. Veselīga uztura ievērošana sievietēm ir nedaudz svarīgāka nekā vīriešiem, noskaidrots jaunākajā pētījumā.

Lai gan trešā daļa respondentu (30%) norāda, ka veselīga dzīvesveida ievērošana ir sarežģīts un grūts process, tomēr tikpat daudz iedzīvotāju (30%) cenšas tā dzīvot, kā arī 27% respondentu uzskata, ka uz to visiem būtu jātiecas. Salīdzinoši vairāk par veselīgu dzīvesveidu domā iedzīvotāji vecumā no 64 līdz 74 gadiem (40%), savukārt 37% norādījuši, ka uz šādu dzīvesveidu visiem būtu jātiecas.

Priekšroka ekoloģiskiem produktiem

Ievērojama daļa aptaujāto norāda, ka ir gatavi piemaksāt par ekoloģiski tīriem un veselīgiem produktiem. Galvenokārt par dārzeņiem, augļiem vai gaļas produktiem (attiecīgi 44%, 41% un 39%). Pārējās produktu grupas tiek minētas retāk.

«Turklāt 64% aptaujāto ir svarīgi, ka uzturā lietotie augļi ir audzēti Latvijā, bet 72% piešķir lielu nozīmi tam, lai uzturā lietotie dārzeņi būtu auguši Latvijā,» norāda «Maxima Latvija» Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa.

Savukārt gandrīz trešā daļa iedzīvotāju (29%) nav gatavi piemaksāt par ekoloģiski tīriem un veselīgiem produktiem.

Uzticamākie marķējumi

Pētījuma ietvaros vēlējāmies noskaidrot, kāda ir iedzīvotāju izpratne par produktu marķējumiem uz etiķetēm un vai tie, viņuprāt, norāda uz produktu veselīgumu. Vairāk nekā puse (51%) aptaujāto iedzīvotāju norāda, ka par veselīgu produktu ir uzskatāms tas, kura etiķetē ir atrodams «Zaļās karotītes» marķējums.

Tāpat respondenti uzticas marķējumam «Latvijas ekoprodukts» (48%). «Kopumā respondentu vērtējums ir neviennozīmīgs – ne visi uzskaitītie marķējumi tiek uzskatīti par veselīga produkta garantiju. Gandrīz desmitdaļa respondentu (9%) uzskata, ka neviens no minētajiem marķējumiem nenorāda uz veselīgu produktu,» pētījuma rezultātus skaidro «OnPlate» dibinātāja un sertificēta uztura speciāliste Līga Balode.

Interesanti, ka BIO un EKO apzīmējumiem uzticas mazāk nekā puse jeb 46% iedzīvotāju. Pilnībā šiem diviem apzīmējumiem uzticas tikai 2% iedzīvotāju.

Veselīgam dzīvesveidam – pastaigas un velosipēds

Pētījumā aptaujātie iedzīvotāji atzīst, ka veselīgu dzīvesveidu viņiem visvairāk palīdz nodrošināt pastaigas svaigā gaisā un braukšana ar velosipēdu. 36% iedzīvotāju ir aktīvi lielu attālumu staigātāji (aptuveni piektā daļa (18%) katru dienu staigā lielus attālumus, 18% to dara vairākas reizes nedēļā). Ar velosipēdu aktīvi brauc 18% iedzīvotāju (katru dienu – 7%, vairākas reizes nedēļā – 11%).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu