Kāpēc ir bail lidot? Kā šīs bailes pārvarēt?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Bailes no lidošanas ir visai plaši izplatīta parādība, lai gan lidošana ar lidmašīnu tiek uzskatīta par vienu no drošākajiem pārvietošanās veidiem. Kas tad īsti izraisa milzīgo trauksmi?

«Tas ir kontroles trūkums situācijā, kurā cilvēks atrodas. Durvis aizveras, un tu esi tur iekšā. Iesprūdis. Nav iespējams izkļūt no šīs situācijas. Domāju, vairumam cilvēku tieši tas šķiet visbiedējošākais,» ziņu portālam «Time» skaidro Bostonas universitātes panikas un fobiju intensīvās terapijas programmas vadītājs Tods Faršons.

Bailes no augstuma, avārijas var arī būt daļa no trauksmes iemesliem. Tāpat bailes iestājas no apziņas, ka, sākoties panikai, ar to neko tā īsti nav iespējams izdarīt.

«Cilvēki baidās, ka viņus, iespējams, pārņems trauksme konkrētajā situācijā un viņi nespēs no tās «aiziet prom». Cilvēks sēž vairākas stundas pilnībā nobijies, nosvīdis, jo viņš ir tikai un vienīgi pilota rokās,» skaidro profesors.

Baidīties no lidošanas ir normāli, norāda eksperts. Svarīgākais esot konkrētajā situācijā reaģēt veselīgā veidā. Daudzi cilvēki, kas baidās lidot, mēģina savu saspringumu mazināt, piemēram, līdz sīkākajai detaļai izlasot visu par turbulenci. Tomēr šāda rīcība radot pretēju efektu.

«Patiesībā viņi tikai veicina bailes. Šīs darbības netieši norāda, ka situācija ir bīstama, lai gan patiesībā tā nemaz nav,» skaidro profesors. Daudz iedarbīgāka metode esot pēc iespējas maksimāli novērsts savas domas un uzmanību.

Var lasīt žurnālu, skatīties televīziju, klausīties mūziku vai parunāties ar ceļojuma kompanjonu. Tas mazinās muskuļu sasprindzinājumu un veicinās dziļo elpošanu. «Kaut vai vienkārši pasmaidīt, lai mainītu savu emocionālo reakciju uz notiekošo.»

Ja lidošana nav pārāk bieža, pirms lidojuma nervu nomierināšanai var izdzert arī glāzi vīna. Tomēr, ja ceļot sanāk regulāri, miega zāles vai alkoholu lietot nebūtu ieteicams, jo nākamajā lidojuma reizē simptomi tikai pastiprināsies.

Tomēr visi šie padomi palīdzēs vien tiem, kas nesirgst ar klīniskām bailēm no lidošanas. Šādās situācijās baiļu pārvarēšanā varētu palīdzēt virtuālā realitāte, kurā tiek simulēta lidošana, norāda profesors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu