Privāto mežu īpašnieki sagaida vairāk informācijas par biotopu kartēšanas procesu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LHOON, CC BY-SA 2.0

Privāto mežu īpašnieki no atbildīgajām institūcijām sagaida vairāk informācijas par biotopu kartēšanas procesu - tostarp, cik būtiski aizsargājamo platību noteikšana ietekmēs īpašumu apsaimniekošanu, koksnes resursu pieejamību un plūsmu, kā arī meža nozari kopumā, sacīja Latvijas Mežu īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Viņš piebilda, ka patlaban privāto mežu īpašniekiem ir liela neziņu par biotopu kartēšanas procesu. To izmanto negodprātīgas personas, lai panāktu, ka meža īpašnieks uz tam neizdevīgiem nosacījumiem pārdod koksni, pamatojoties uz bažām par saimnieciskās darbības liegumu pēc kartēšanas. «Mēs sagaidām daudz vairāk informācijas, kas notiks pēc kartēšanas un atklātu diskusiju,» sacīja Muižnieks.

Viņš piebilda, ka vēl pirms kartēšanas noslēguma ir jātiek skaidrībā, cik aizsargātu platību Latvija var atļauties, ņemot vērā nepieciešamību izmaksāt kompensāciju par kādas teritorijas noteikšanu kā aizsargājamo platību, ja saimnieciskā darbība tajā būs liegta.

«Daudzi meža īpašnieki ir uztraukušies, vai pēc biotopu kartēšanas procesa neveidojusies jaunas ierobežotas teritorijas un cik daudz platību tiks izņemtas no apsaimniekošanas. Mēs noteikti vēlētos no atbildīgajām institūcijām saņemt daudz plašāku informāciju par to, cik būtiski aizsargājamo platību noteikšana ietekmēs īpašumu apsaimniekošanu, koksnes resursu pieejamību un plūsmu, kā arī meža nozari kopumā,» sacīja Muižnieks.

Muižnieks piebilda, ka patlaban nav skaidrs, vai biotopu kartēšana tiek veikta ar mērķi paplašināt aizsargājamās teritorijas vai nolūkā uzlabot aizsargājamo platību kvalitāti.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka valdība šā gada 8.martā atbalstīja pasākumu kopumu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un ekosistēmu aizsardzības priekšnoteikumu nodrošināšanai, kas ietver Eiropas Savienības (ES) aizsargājamo biotopu izplatības un kvalitātes apzināšanu, īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas aizsardzības plānu izstrādi un sugas aizsardzības plānu izstrādi. Pasākumu īstenos Dabas aizsardzības pārvalde, piesaistot ES Kohēzijas fonda finansējumu.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība apvieno gan lielos un mazos privātos meža īpašniekus, gan komercsabiedrības, gan pašvaldības, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā atrodas mežs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu