Meža meliorācijas sistēmu atjaunošana jūtami uzlabojusi koksnes kvalitāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: orange grove media, CC BY-SA 2.0

SIA «Rīgas meži» apsaimniekotajās teritorijās divu gadu laikā atjaunotās meža meliorācijas sistēmas 92 kilometru garumā jau devušas rezultātu, jo jūtami uzlabojusies koksnes kvalitāte un straujāk audzis koksnes apjoms un vērtība, aģentūrai LETA pēc «Rīgas mežu» teritoriju apsekošanas pavēstīja uzņēmumā.

Uzņēmuma valdes loceklis Juris Buškevics atgādināja, ka Tīreļu mežniecības Tīreļu iecirknī vēsturiski atradušās plašas saimniecībā neizmantojamas pārpurvotas teritorijas, bet pirms apmēram 60 gadiem izbūvēta meliorācija, kas ļāvusi izveidoties auglīgiem mežu masīviem. Liela daļa šeit esošo mežu meliorācijas sistēmu bija nokalpojušas, tādēļ pirms diviem gadiem uzsākta to atjaunošana.

«Funkcionējošas meliorācijas sistēmas ļauj pilnvērtīgāk izmantot augsnes auglības potenciālu. Koksnes gada pieaugums meliorētās platībās var būt pat vairākas reizes lielāks salīdzinoši ar nenosusinātām platībām,» par meliorācijas sistēmu atjaunošanas darbu rezultātiem informēja uzņēmumā.

Vienlaikus kompānijā piebilda, ka «Rīgas mežu» apsaimniekotajos mežos nav plānots izbūvēt jaunas meliorācijas sistēmas. Grāvji tiek tīrīti esošo sistēmu robežās, lai saglabātu dabiskos meža biotopus.

Jau ziņots, ka liela daļa «Rīgas mežu» apsaimniekoto mežu meliorācijas sistēmu bija nokalpojušas, tādēļ pirms diviem gadiem uzsākta to atjaunošana. Pēc meža inventarizācijas datiem «Rīgas meži» apsaimnieko 1156,7 kilometrus meliorācijas grāvju, no kuriem renovācijas darbi bija nepieciešami 808 kilometriem grāvju.

«Rīgas meži» apsaimniekotajās teritorijās atjaunoti grāvji 92 kilometru garumā, kas veido apmēram 11% no grāvju kopgaruma, kuriem nepieciešama renovācija. Meliorācijas grāvju gultnes tīrīšanas darbus veic kāpurķēžu ekskavators.

«Rīgas meži» ir dibināti 2008.gada janvārī. Uzņēmums pilnībā pieder Rīgas domei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu