Noslēgusies konkursa «Sakoptākais mežs» otrā izvērtēšanas kārta

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) konkursa «Sakoptākais mežs» žūrija devās noslēdzošajā mežu īpašumu vērtēšanas izbraukumā. 7. septembrī žūrijas locekļi klātienē vērtēja meža īpašumu «Liepas» Burtnieku novadā un «Liepziedi» Limbažu novadā. Līdz ar konkursa otrās kārtas noslēgumu žūrija veiks detalizētu izvērtēšanu, kuras rezultāti tiks paziņoti meža nozares gada balvas «Zelta čiekurs» pasākumā decembrī. 

«Šī konkursa mērķis bija atrast darbīgus mežu īpašniekus, kuri ir gatavi parādīt, kā viņi saimnieko, un iedvesmot ar savu piemēru citus. Veicot konkursa otrās kārtas izvērtēšanu, varu teikt, ka meža īpašnieku apciemošana ir bijis pareizs lēmums, jo katra saimnieka stāsts ir bijis ļoti iedvesmojošs un mežā ieguldītais darbs – nenovērtējams. Droši varu apgalvot, ka katrs meža īpašnieks jau tagad ir uzvarētājs, jo viņi visi ir paveikuši neticami lielu darbu,» norāda LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Atskatoties uz pēdējo žūrijas izbraucienu, žūrijas pārstāvji uzsver, ka lieliski bijis redzēt, kā mežs tiek kopts no paaudzes paaudzē. Meža īpašuma «Liepas» saimnieks no Burtnieku novada mežu saņēma mantojumā un sākumā turp devies pēc darba, lai pabūtu svaigā gaisā un fiziski izkustētos. Taču tagad saimniekam darbošanās mežā ir kas vairāk par hobiju vien – mīlestību pret mežu saimnieks nu jau māca arī savam mazmazdēlam. Arī «Liepziedu» saimnieks īpašumu saņēmis mantojumā no ģimenes. Domājot par pēctecību, saimnieks mežu atstājis mantojumā savam dēlam, bet pats tajā vēl aktīvi turpina darboties. Caur īpašumu saimnieks izveidojis pusotru kilometru garu pastaigu taku, kas izveidota atpūtas nolūkiem, un tajā prieku par mežu gūst ne tikai paši saimnieki, bet arī citi vietējie iedzīvotāji.

«Vairāki no konkursa dalībniekiem mežu bija saņēmuši dzimtas mantojumā. Sajūta, ka iegūtais īpašums ir piederējis senčiem, uzliek sava veida pienākumu. Tieši tāpēc saimnieki aktīvi domā par to, kā labāk un produktīvāk rīkoties ar savu īpašumu. Abi apciemotie īpašnieki nav ieguvuši izglītību mežu nozarē, bet darbojušies tur savā brīvajā laikā. Neskatoties uz to, var redzēt, ka abi saimnieki skaidri zina, ko dara, domājot par meža apsaimniekošanu ilgtermiņā,» uzskata Arnis Muižnieks.

Konkursa otrās kārtas mežu īpašumu izvērtēšanā kopumā piedalījās 10 žūrijas locekļi – LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, LMĪB Eiropas projektu vadītāja Ilze Silamiķele, Meža pētīšanas stacijas direktors Mārtiņš Līdums, Zemkopības ministrijas Meža resursu un medību nodaļas vadītāja Rita Benta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis, AS «Latvijas Valsts Meži» Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, LTV raidījuma «Savai zemītei» veidotāja Daina Bruņiniece, Latvijas pašvaldību savienības Padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe, kardiologs Andrejs Ērglis un biologs, pētnieks Māris Olte.

Konkursā tika saņemts 21 pieteikums par sakoptiem meža īpašumiem visā Latvijā. No tiem otrajai kārtai tika izvēlēti septiņi īpašumi, kurus žūrijas locekļi, dodoties pie mežu īpašniekiem, vērtēja klātienē.

Konkursanti tika vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā. Tāpat tika lūgtas arī vietējās pašvaldības atsauksmes par konkrēto meža īpašumu.

Notikuma mērķis ir apzināt labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība. Uzvarētāju apbalvošana paredzēta meža nozares gada balvas «Zelta čiekurs» pasākuma ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu