Valsts mežos zied aizsargājamās dzeltenās dzegužkurpītes

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Marrakech99, CC BY-ND 2.0

Kad ir pienācis maģiskais vasaras saulgriežu laiks un Saule debesīs atrodas visaugstāk, arī dabā virmo īpaša rosība. Šogad īpaši iepriecina viens no aizsargājamajiem Latvijas augiem - dzeltenā dzegužkurpīte (Cypripedium calceolus L.).

Ziemeļkurzemes reģionā, kur 2014. gadā konstatēta viena no lielākajām dzeltenās dzegužkurpītes atradnēm, arī šogad tika veikta sugas dzinumu uzskaite. LVM vecākā vides eksperte Ilze Rēriha stāsta: «Pēc rūpīgas izpētes konstatēts, ka ziedošo dzinumu skaits ir palielinājies. Ja 2015. gadā tika konstatēti vairāk nekā 850 dzinumi, no kuriem 209 bija ziedoši, tad šogad ziedošo dzinumu skaits ir sasniedzis 308».

Dzeltenā dzegužkurpīte ir daudzgadīgs orhideju dzimtas augs, kas nelielās grupās sastopams auglīgos mežos, mežmalās vai meža pļavās. Tās zieds ir liels - līdz pat 10 centimetru diametrā, – to veido sarkanīgi brūnas apziedņa lapas un dzeltena kurpītes veida lūpa. Šajā lūpā esošie dziedzeri izdala bitēm īpaši pievilcīgu eļļainu šķidrumu. Kad kukainis nokļūst zieda iekšpusē, tas aiz sevis atstāj no iepriekšējā zieda savāktos putekšņus un savāc jaunus, lai nodotu tos nākamajam augam.

Dzegužkurpīte ir iekļauta gan Baltijas reģiona Sarkanajā grāmatā, gan Latvijas Sarkanajā grāmatā, kur tā klasificēta 2. kategorijā. Šīs kategorijas augi ir retas sugas, kurām nedraud izzušana, tomēr tās sastopamas tik ierobežotās vai specifiskās dzīvesvietās, ka var ātri vien iznīkt.

Tāpat dzegužkurpītes vārds sastopams arī Eiropas Savienības Sugu un biotopu direktīvā, kas nosaka retu, apdraudētu vai endēmisku sugu saglabāšanu, un kuras mērķis ir veicināt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu