Meža īpašnieki lūgs apturēt noteikumu par koku ciršanu mežā un meža atjaunošanu grozījumu tālāku virzīšanu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācijā, kad, tuvojoties vēlēšanām, racionālas diskusijas vietā notiek melu un biedēšanas kampaņa, Latvijas Meža īpašnieku biedrība (LMĪB) savā vakardienas kopsapulcē ir pieņēmusi lēmumu lūgt Zemkopības ministriju apturēt priekšlikumu virzību un diskusiju organizēšanu par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos «Par koku ciršanu mežā» un «Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi».

Izstrādāto grozījumu mērķis bija novērst absurdo situāciju, kad aptuveni 16 procentos teritorijas, kas atrodas no 300 metriem līdz 5 kilometriem no Baltijas jūras, pēc koku ciršanas vairs nav iespējams kvalitatīvi atjaunot priežu mežus. Patlaban tur ir atļautas tikai izlases cirtes, kurās priedes, kas ir saulmīles, normāli neaug. Diemžēl nākamās paaudzes varēs teikt paldies mūsu zaļajiem aktīvistiem par lazdājiem un bērzu audzēm piejūras ainavā, kurā priežu vairs nebūs.

Tāpat grozījumu iniciatori aicināja risināt valdības noteikto prioritāti, lai turpmāk racionālāk tiktu izmantoti mūsu zemes resursi, lai pārstrādē palielinātos kvalitatīvas koksnes īpatsvars un saruktu mazvērtīgās koksnes apjomi, bet jaunaudzes būtu jāatjauno ar kvalitatīvu stādāmo materiālu, lai garantētu labāku mežu augšanu nākotnē. Taču arī iespējas uzlabot nozares produktivitāti un augstvērtīgu mežu audzēšanu nākotnē tiek atņemtas.

LMĪB uzsver, ka priekšlikumi balstījās uz Latvijas zinātnieku daudzu gadu pētījumiem. Diemžēl, nespējot zinātniski pamatoti iebilst pret priekšlikumiem pareizākai un efektīvākai mežu apsaimniekošanai, atsevišķas «zaļās» organizācijas uzsāka apmaksātu dezinformācijas kampaņu, ar kuru tika ne vien nomelnoti Latvijas mežu īpašnieki, kokrūpnieki un meža nozarē strādājošie, bet arī apvainota Latvijas valsts, kurā it kā tiekot mežonīgi izcirsti meži. Izrādījās, ka zinātniski pamatoti dati par mežu platību un krājas pieaugumu oponentiem nemaz nav arguments.

Biedrība vērš uzmanību, ka oponenti, piemēram, pat necentās pierādīt (un parādīt), ka jaunās priedes var kvalitatīvi izaudzēt izlases cirtēs, kur tām trūkst saules. Tā vietā tika populistiski klaigāts, ka grozījumu mērķis ir mežu izciršana un priedes nemaz nav jāatjauno, jo tās taču var augt vairākus simtus gadu. Kas notiks pēc tam, kādu mantojumu saņems nākamās paaudzes, viņus īpaši neinteresē. Atsevišķos gadījumos viltus ziņas un viedokļi bez argumentiem tika apmaksāti, izmantojot pat valsts budžeta līdzekļus.

LMĪB pauž nožēlu, ka šajās it kā «zaļajās» organizācijās strādājošo interešu vārdā tiek spļauts sejā gan mežu īpašniekiem, gan arī sabiedrībai, kam tiek bremzēta normāla ekonomiska izaugsme un pārtikusi nākotne. Apzināta dezinformācija par situāciju Latvijas mežos valsts simtgades svinību priekšvakarā acīmredzot tiek izplatīta, lai veicinātu nihilistisku attieksmi pret Latvijas valsti un provocētu jaunu aizbraucēju vilni.

Nevēloties, ka turpinās nomelnojoši pārmetumi valstij un tiek izplatīti meli un viltus ziņas, LMĪB nolēma lūgt Zemkopības ministriju apturēt MK noteikumu grozījumus.

Latvijas Kokrūpniecības federācija (LKF) piekrīt savu sadarbības partneru – Latvijas Meža īpašnieku biedrības vērtējumam par esošo situāciju un respektē LMĪB lēmumu aicināt Zemkopības ministriju nevirzīt apstiprināšanai MK grozījumus noteikumos «Meža atjaunošanas, ieaudzēšanas un plantāciju mežu noteikumi» un «Par koku ciršanu mežā».

«Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu valstisku un tautsaimniecībai svarīgu jautājumu risināšana Latvijā reti kad norit konstruktīvi, bet pārsvarā to pavada emocionāli pārsātinātas un vāji argumentētas diskusijas, kurās netiek meklēts veids, kā izdarīt labāk, bet gan - kā nedarīt. LKF ir iesaistīta arī tādu aktualitāšu risināšanā, kā elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes jautājuma sakārtošana, pelēkās ekonomikas apkarošana, nodokļu sistēmas uzlabošana, izglītības sistēmas pilnveidošana, birokrātijas mazināšana, u.c. Un gandrīz vienmēr konstruktīvisms tiek slīcināts emocijās. LKF ir pārliecināta, ka grozījumu neveikšana MK noteikumos ir kļūda. Šos noteikumu grozījumus ir nepieciešams akceptēt Latvijas tautsaimniecības vārdā, un mēs nebeigsim to atgādināt,» norāda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Kristaps Klauss arī uzsver, ka LKF turpinās strādāt pie tā, lai sasniegtu MK noteikumu grozījumos iestrādātos mērķus - veicināt zemes efektīvu izmantošanu, veidot augstvērtīgus mežus, nodrošināt nozares ilgtermiņa attīstību, sniegt būtisku pienesumu Latvijas tautsaimniecībai, kā arī radīt saprātīgus un sasniedzamus mežu apsaimniekošanas nosacījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu