Ja globālā temperatūra pieaugs par 3 grādiem pēc Celsija, 400 miljonus eiropiešu var skart liels sausums, atsaucoties uz jaunu pētījumu, vēsta izdevums «Dailymail».
Temperatūrai pakāpjoties par 3°C, Eiropu var skart stiprs sausums
Zinātnieki apgalvo, ka sausuma periodi kļūs biežāki un ilgs ilgāk, tiklīdz globālā temperatūra pārsniegs Parīzes līguma ieteiktos limitus.
Pašreizējā riska zona, ko skāris sausums Eiropā, divkāršosies no 13 līdz 26 procentiem.
Pētnieku grupa, ko vadīja zinātnieki no Helmholtza vides pētniecības centra, izmantoja matemātiskus modeļus, lai noskaidrotu, kā temperatūra ietekmētu laika apstākļus.
Viens no pētījuma autoriem, Dr. Luiss Samajego atzina, ka
tam būs liela ietekme uz lauksaimniecību, mežiem, ūdensapgādes sistēmām un tūrismu.
«Ja izmantotajiem modeļiem ir taisnība, mums jāsāk domāt, kā pielāgot un mazināt šīs izmaiņas.»
Parīzes līgums tika parakstīts 2015. gadā un stājās spēkā 2016. gadā. Tā mērķis ir ierobežot globālās temperatūras paaugstināšanos līdz 1,5 °C.
Ja šie centieni būs sekmīgi, ir cerības samazināt sausuma reģionus Eiropā līdz piektdaļai jeb 19% kontinenta.
Tomēr, ja šie centieni nebūs veiksmīgi, sausuma periodi ilgs trīs līdz četras reizes ilgāk nekā agrāk, brīdina pētnieki.
Skandināvija, visticamāk, no tā izvairīsies, ņemot vērā, ka pastiprinātas lietusgāzes kompensēs sausuma izplatību.
Vidusjūras valstu reģions piedzīvos vissmagāko ietekmi, aptverot gandrīz pusi (49%) reģiona.
Sausuma mēnešu skaits gadā ievērojami palielināsies arī Dienvideiropā.
«Dažās Ibērijas pussalas daļās sausums varētu ilgt pat vairāk nekā septiņus mēnešus,» atzīst pētnieki.