Vai baltās pūces, trīspirkstu kaijas un Atlantijas tuklīši ir izmirstošas putnu sugas?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP

Zinātnieki brīdina, ka tādi ikoniski putni kā baltās pūces, ūbeles un alki cīnās par izdzīvošanu, un pie tā vainojami cilvēki. Pie tā galvenokārt vainojama lauksaimniecība un mežizstrāde, kā arī klimata pārmaiņas un medības. Saskaņā ar pētījumu, viena no astoņām šo putnu sugām ir uz izmiršanas robežas, vēsta «Dailymail».

Pasaules putnu pārskats ziņoja par putnu skaita pārmaiņām visā pasaulē. Piecu gadu pētījumā konstatēts, ka pašreizējā krīzē vainojamas cilvēku aktivitātes, putniem nespējot pielāgoties mainīgajai pasaulei.

Lauksaimniecības ietekme patlaban pakļauj riskam 74% no 1469 putnu sugām visā pasaulē. Savukārt mežizstrāde ir atbildīga par pusi no visām apdraudētajām putnu sugām, teikts ziņojumā.

Citi nozīmīgi faktori, kas nogalina putnus pasaulē, ir: invazīvās sugas (39%), medības un slazdošana (35%), klimata pārmaiņas (33%) un dzīvojamo māju un komerciālā attīstība (28%).

Laikrakstam «The Guardian» vecākais «BirdLife International» zinātniskais virsnieks, kurš sagatavoja ziņojumu, izteicies, ka katru reizi, veicot šo novērtējumu, var redzēt arvien vairāk putnu sugu, kas ir pakļautas izmiršanas riskam.

Tiek uzskatīts, ka Vidusjūras reģionā vien ik gadu nelegāli tiek nogalināti līdz 38 miljoniem putnu.

Birztalu stērste ir ideāls piemērs, kā var sabojāt putnu populāciju. Reiz plaši izplatīts Eiropā un Āzijā, nu šis putns tiek pasniegts ķīniešu restorānos, kur to uzskata par delikatesi. Kopš 1980. gada šo specifisko putnu skaits samazinājies par 80%, un to diapazons samazinājies par 5000 kvadrātkilometru.

Jūras putnu sugas jūt cilvēku «dusmas» vēl smalkākā, bet tikpat postošā veidā. Pārzveja un klimata pārmaiņas netieši saposta šo piekrastes putnu populācijas.

Atlantijas tuklītis un trīspirkstu kaija patlaban ir Starptautiskās dabas aizsardzības savienības aizsargājamo sarakstā.

Savukārt balto pūču skaita samazināšanās saistīta ar klimata pārmaiņām saistībā ar sniega segas samazināšanos Arktikā. Toties Eiropas parastās ūbeles pēkšņā «cīņa par izdzīvošanu» saistīta gan ar medībām, gan biotopu izzušanu lauksaimniecības rezultātā.

Lai gan kopējā perspektīva ir drūma, ir bijuši daži veiksmes stāsti. Pēc «BirdLife» aplēsēm, pasaule jau būtu zaudējusi 25 sugas, ja nebūtu notikusi biologu iejaukšanās. Ornitologi, ekologi un biologi apvienojušies, lai glābtu šīs sugas no kritiski apdraudēto saraksta.

Ar ziņojumu var iepazīties šeit:

State of The World's Birds

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu