Stādīšanas darbi valsts mežos rit pilnā sparā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad pavasaris kavējās un pārsteidza ar bagātīgo nokrišņu daudzumu, tādēļ meža stādīšanas process AS «Latvijas valsts meži» (LVM) apsaimniekotajās teritorijās sākās vien aprīļa trešajā nedēļā, kas ir par divām nedēļām vēlāk nekā pērn.

2018. gadā plānots iestādīt nedaudz mazāk par 9000 hektāru meža, bet līdz 14. maijam stādot atjaunoti jau 4400 hektāri jeb 50% no kopējā plānotā apjoma.

Pašlaik iestādīti 1,5 miljoni bērzu, 4 miljoni egļu stādu, 7 miljoni priežu stādu un 0,2 miljoni melnalkšņu, taču šie apjomi turpinās augt.

Saistībā ar vēlo pavasari, pavasara stādīšanas sezonu plānots pabeigt 10. jūnijā. Lai gan vasarā apmežošanas darbi tiks pārtraukti, nelielu daudzumu koku stādīs arī rudenī.

Meža platību atjaunošanā izmantoti struktūrvienības «LVM Sēklas un stādi» ražotie kailsakņu stādi ar uzlaboto sakņu sistēmu, kā arī ietvarstādi, kas audzēti no plantācijās iegūtām sēklām, lai nākotnē izaudzētu ražīgākas, vērtīgākas un veselīgākas mežaudzes. Neskatoties uz to, ka izmantojam jaunāko tehnoloģiju stādus, kuru stādīšanas periods ir garāks, stādīšanu cenšamies veikt pēc iespējas agrāk pavasarī – tas palīdz mazajam stādiņam labāk ieaugt un iejusties jaunajā vietā.

Jaunos kociņus galvenokārt stāda izcirtumos un neizmantotās lauksaimniecības zemēs, taču nelielos apjomos tos stāda arī teritorijās, kurās nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu audzes, vai vietās, kuras, piemēram, cietušas no salnu, kukaiņu vai pārnadžu izraisītiem bojājumiem.

Zinošs darbu veicējs un labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai veiksmīgi un kvalitatīvi apmežotu teju 9000 hektāru izcirtumu un neizmantotās lauksaimniecības zemēs. Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā «Koku skaitītājā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu