Vai Černobiļas vilki izplata mutantu gēnus?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Černobiļas vilki brīvi klejo arī ārpus kodolkatastrofas skartās teritorijas, tādējādi veicinot bažas, ka dzīvnieki izplatīs mutantu gēnus, vēsta «Sky news».

Pieeja kodolkatastrofas skartajai zonai cilvēkiem liegta kopš 1986. gada 26. aprīļa saistībā ar bažām par iespējamu radiāciju, lai gan pēdējos gadus Černobiļa atvērta tūristiem.

Pastāv uzskats, ka cilvēku neesamība teritorijā ļāvusi savvaļas dzīvniekiem izplatīties arī aptuveni 30 kilometrus ārpus kodolkatastrofas skartās teritorijas. Vilki teritoriju sākuši apsēst 2016. gadā, kad to populācija pieaugusi līdz 300 vilkiem.

Zinātnieki sākuši dzīvniekus izsekot, un izrādījies, ka tagad vilku skaits varētu būt palielinājies septiņas reizes. 14 pelēkie vilki izsekoti, izmantojot GPS sistēmu, lai noteiktu, cik tālu ārpus teritorijas dzīvnieki aizklīduši.

Tas raisījis bažas par to, ka radiācijas dēļ dzīvnieki varētu pārnēsāt mutantu gēnus un nodot tos tālāk. Tomēr zinātnieki gan šādu iespējamību noraidījuši.

1986.gada 26.aprīlī pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtais reaktors, radot milzīgu radioaktīvā piesārņojuma mākoni un izraisot nopietnāko kodolkatastrofu cilvēces vēsturē.

Lai gan kopš katastrofas apritējusi nu jau vairāk nekā trešdaļa gadsimta, joprojām ekspertu starpā nav vienprātības par to, cik cilvēku dzīvību avārija laupījusi.

Ukrainas dati liecina, ka dzīvību zaudējuši vairāk nekā 25 000 avārijas seku likvidētāju.

Neilgi pēc radiācijas noplūdes no Černobiļas AES tās tuvākajā apkārtnē esošie meži gāja bojā no pārmērīgi augstās radiācijas. Šis reģions vēlāk tika iesaukts par «sarkano mežu», jo mirušie koki palika spilgti sarkanīgi oranžā krāsā. «Sarkanais mežs» tika izcirsts, bet koki – aprakti.

Pēc katastrofas virs reaktora lielā steigā tika uzbūvēts milzu vairogs, lai nepieļautu turpmāku piesārņojuma noplūšanu, tomēr, gadiem ejot un ņemot vērā šīs struktūras novecošanos, tika pieņemts lēmums virs reaktora būvēt jaunu sarkofāgu, kas novērstu iespējamo radioaktīvu materiālu noplūdi vismaz gadsimta garumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu