Divas amputācijas nedēļā - «samaksa» par darbu gaļas rūpnīcā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Dzīvnieku labturība, «zaļā domāšana», vides piesārņojuma mazināšana – tie ir tikai daži no lozungiem, kas izskan medijos. Bet pastāv vēl arī otra puse. Kamēr Latvijā visai aktīvi cenšas aizstāvēt dzīvnieku tiesības, aicinot atteikties no sprostos turētu vistu olām vai gaļas, ārvalstīs pēta ne tikai zvēriņu labturību un lauksaimniecības postošo ietekmi uz vidi, bet arī ar ko jāsaskaras cilvēkiem, kuri strādā gaļas pārstrādes rūpnīcās.

Amputācijas, lauzti pirksti, otrās pakāpes apdegumi ir tikai dažas no smagajām traumām, kuras katru nedēļu gūst ASV gaļas rūpnīcu darbinieki, vēsta «The Guardian», atsaucoties uz izpētes datiem, kas pieejami arī Pētnieciskās žurnālistikas birojā.

Cūkgaļas un liellopu gaļas pārstrādes rūpnīcās strādājošie no dažādām traumām ciešot visbiežāk. Tāpēc pamatotas bažas raisa plāns atcelt ātruma ierobežojumus cūkgaļas pārstrādes līnijām.

Šobrīd par šo jautājumu diskutē valdībā. Pastāv uzskats, ka ātruma ierobežojuma atcelšana darbu padarīs vēl sarežģītāku. ASV valdība un nozares pārstāvji norāda, ka pēdējo gadu desmitu laikā darbinieku traumu skaits ir mazinājies, taču tas joprojām esot ļoti augsts.

Ķermeņa daļu amputācijas šajā nozarē strādājošos skar vismaz divas reizes nedēļā. Pēdējos gados 31 mēneša laikā reģistrēti 270 incidenti. Tajā skaitā pirkstu vai pirkstu daļu amputācijas, kā arī kāju pirkstu, plaukstu un roku amputācijas. Kopumā divu gadu laikā fiksēti 550 smagi negadījumi darbavietās 22 no 50 ASV štatiem.

Daži no gadījumiem – kāds darbinieks palicis bez rokas līdz plecam pēc tam, kad tā ierauta mehānismā tā tīrīšanas laikā. Tāpat mehānismos ierauts darbinieku apģērbs, izraisot roku amputāciju.

Gaļas sadalīšanas laikā ar mehānisko zāģi viens darbinieks zaudējis roku pirkstus. Darbinieki cieš arī no hroniskām kaitēm, piemēram, roku pirkstu sāpēm.

Tomēr pēdējo 25 gadu laikā situācija pēc valsts pieprasījuma uzlabot nozarē strādājošo darbinieku apmācības esot uzlabojusies.

«Darba ņēmēju drošība netiek uzskatīta par konkurētspējīgu jautājumu liellopu un putnu gaļas rūpniecībā. Ar to domājot, ka uzņēmumi atklāti dalās ar savu labāko praksi sanāksmēs katru gadu, lai padarītu darba vidi pēc iespējas drošāku cilvēkiem,» sacīja Ziemeļamerikas gaļas institūta pārstāvis Ēriks Mitentāls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu