Zinātnieki brīdina: Ekstrēmie laika apstākļi prasīs vēl vairāk cilvēku dzīvību

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Plūdi Japānā un karstuma viļņi Kanādā prasījuši simtiem dzīvību. Ekstrēmie laika apstākļi izraisa neiedomājamas katastrofas. Daži eksperti uzskata, ka vēl ekstrēmāki laika apstākļi ir tikai priekšā, prasot arvien vairāk cilvēku upuru, vēsta «DW».

Japānā spēcīgais lietus un plūdi prasījuši aptuveni 200 cilvēku dzīvības. Pirms pāris nedēļām septiņu dienu laikā karstuma dēļ Kanādā miruši aptuveni 70 cilvēku.

Klimata pētnieki brīdina – negadījumi, kas saistīti ar laika apstākļiem, varētu pieaugt, ja gāzu emisijas daudzums jeb siltumnīcas efekts pasaulē netiks samazināts.

Ņemot vērā pieaugošo globālo sasilšanu, ekstrēmi laika apstākļi planētu Zeme skars arvien intensīvāk, uzskata eksperti. Pēdējo 20 gadu laikā plūdu un vētru izraisītās katastrofās gājuši bojā simtiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē.

Zinātnieki norāda, ka klimata pārmaiņas palielina ekstrēmo laika apstākļu biežumu un intensitāti, tādējādi apgrūtinot iespējas tām laicīgi sagatavoties.

Pēc pētnieku aplēsēm, laika posmā no 2071. līdz 2100. gadam 12 mēnešu laikā Eiropā ekstrēmu laika apstākļu izraisītās katastrofās bojā varētu iet aptuveni 152 tūkstoši cilvēku. Tas ir par 50 reizēm vairāk nekā laika posmā no 1981. līdz 2010. gadam.

Eksperti atgādina, ka klimata izmaiņas ietekmē ļoti daudzus svarīgus mūsu dzīves aspektus – ieskaitot pārtiku, drošību, veselību, ūdens pieejamību, iespēju pārvietoties.

Daudzas valstis ir paudušas savu apņēmību sasniegt ar klimata aizsardzību izvirzītos mērķus, tostarp siltumnīcas efekta mazināšanu. Eiropas Savienības ziņojumā, kas publicēts 2017. gada beigās, teikts, ka valstis sola samazināt emisiju daudzumu par vismaz 40 procentiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu