Kuru pamanīs šogad? (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdiena Jūrmalā var izrādīties liktenīga kādai no pašmāju jaunajām grupām. Nereti pēc festivāla "Tu esi pamanīts" kāda no tām noslēdz līgumu ar ierakstu kompāniju un sper soli tuvāk savam lielajam sapnim — albuma ierakstīšanai.

Piecu gadu laikā jāgūst panākumi

Šis būs jau sestais festivāls, un šogad kopumā pieteikušies 47 jaunie izpildītāji. Konkursa rīkotāji teic, ka esot bijis ļoti grūti izvēlēties tās desmit grupas, kurām būs jāuzstājas Dzintaru koncertzālē. Tas tāpēc, ka mūziķu līmenis un kvalitāte ar katru gadu pieaug un ir arvien grūtāk izšķirties par labu kādam. Finālistu atlase notika 4. augustā, kad žūrija noklausījās un izvērtēja visus iesniegtos grupu demoierakstus un pēc plašām debatēm noskaidroja laimīgo desmitnieku. "Katrs žūrijas loceklis pārstāvēja sev tuvāko darbības sfēru, tāpēc vērtējums bija objektīvs," pārliecināts ir "Tu esi pamanīts" radošais direktors Ģirts Alsters.

Konkursā ir arī ierobežojumi — nedrīkst piedalīties grupas, kuras ir kopā ilgāk par četriem gadiem. Tāpat, piedaloties festivālā, grupa nedrīkst būt noslēgusi līgumu ar kādu ierakstu kompāniju. Alsters to skaidro ar vēlmi padarīt visus vienlīdzīgākus: "Grupām, kuras ir kopā piecus un vairāk gadus, līmenis tomēr ir augstāks. Mums vajadzīgs, lai visiem būtu aptuveni vienādas izredzes. Piecu gadu laikā grupai noteikti būtu kas jāsasniedz. Ja tai šajā pastāvēšanas laikā nav panākumu, visticamāk, nebūs nekad."

Pirmās vietas ieguvējiem būs iespēja ierakstīt dziesmu "K3" studijā sadarbībā ar Andri Baronu. Grupām būs arī iespēja tikt pie jauniem mūzikas instrumentiem, ko nodrošinās "Mūzikas serviss".

No poproka līdz džezam

Lielākā daļa grupu pārstāv Rīgu, taču konkursā piedalīsies jaunie izpildītāji arī no Latgales un Jūrmalas. Mūzikas stili ir visdažādākie — no poproka, līdz pat džeza, roka, fanki un latgaļu roka skaņām. Būs pat grupa, kas muzicē šādam festivālam neraksturīgā stilā — šlāgeransamblis "Suņa stunda" no Rīgas. "Grupām šī ir laba iespēja sevi parādīt plašākai publikai. Tādos festivālos kā "Tu esi pamanīts" apgrozās pārstāvji no dažādām ierakstu kompānijām, līdz ar to dalībniekiem šī ir lielā iespēja. Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka grupas, kas piedalījušās "Tu esi pamanīts", sasniegušas lielu popularitāti — "The Mundane", "Double Faced Eels", "Z–Scars", "Gain Fast" — klausītājiem noteikti nav svešas," saka Alsters.

Biļetes uz festivālu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs. Lai dalībniekiem un skatītājiem būtu interesantāk, organizatori sola, ka muzicēs arī pēdējās trīs iepriekšminētās grupas, kā arī ne mazāk pazīstamais "R.A.P." un "Dzelzs vilks". Tādējādi festivāla apmeklētāji varēs par diviem latiem klātienē skatīt arī labākās Latvijas roka un poproka grupas. Papildus tam vēl notiks konkurss "Tu esi pamanīts EXTREME", kurā gan mūziķiem, gan apmeklētājiem būs iespēja piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs.

Slēpj nosaukuma izcelsmi

Līdz šim pazīstamākā grupa no "Tu esi pamanīts" finālistēm ir "Astro"n"out", kuri muzicē nedaudz vairāk kā divus gadus un guvuši labus panākumus radiostacijās. Dziesmas "Ketamine" un "Tanki" sasniegušas "Radio SWH" raidījuma "Priekšnams" pirmo vietu. Savukārt dziesma "Daļa Rīgas" uzvarējusi konkursā "Es daru Rīgu", un tā kļuvusi par filmas "Rīga, mana Rīga" tituldziesmu. Grupa piedalījusies un guvusi panākumus arī dažādos konkursos, piemēram, "Sinepēs un medū", "Bildēs", "Stage nr. 1".

Nosaukumu "Astronauti" grupas dalībnieki Māra Upmane (vokāls, ritma ģitāra), Mikus Zaķis (bass) un Rihards Streiķis (bungas) skaidro ar vēlmi lidot, lidot kosmosā. Un mūzika esot lieta, kas reizēm dodot šo mistisko — atraušanās no zemes — sajūtu.

Klausītājiem interesanta varētu šķist arī grupa "Bez PVN", kas izpilda latgaļu roku kopš 2003. gada beigām. Grupa apzināti slēpj sava nosaukuma izcelsmi, jo tas, viņuprāt, varot kaitēt citu jauno grupu attīstībai valstī. Katram "Bez PVN" dalībniekam esot savs statuss. Kips jeb Kristaps Rasims ir grupas dibinātājs un muzikālā dvēsele. Vokālists, akardeonists un ģitārists vienā personā Guntis Rasims ir grupas tēls, jo piedalījies "Fabrikas muzikālajā teātrī" un tā kļuvis pazīstams kā daGunchi, basģitāriste Aija Repša, kuru saucot par Aju, esot "Bez PVN" unikālais darījuma punkts, bet bundzinieks Pichux jeb Pēteris Orinskis ir neapšaubāms publikas mīlulis, īpaši daiļā dzimuma vidū.

Jūrmalas grupa "Faceless" radusies nedaudz vairāk kā pirms gada, un visi tajā iesaistītie dalībnieki pirms tam spēlējuši dažādos muzikālos projektos. Grupas sastāvs — Renārs Liepiņš jeb Cabis (vokāls, ģitāra), Roberts Strods — Bobis (bass), Daniels Šamburskis jeb Dancis (ģitāra, vokāls) un Mikus Tillers (bungas, vokāls), kuru sauc par Miķeli. Ikviens no grupas muzicē aptuveni trīs gadus, un "Faceless" dziesma "Man bail" guvusi atzinību "Priekšnama" topā.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu