ASV armija testē jaunu apvidnieku (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Zināmākais ASV armijas transportlīdzeklis, bez šaubām, ir iespaidīgais apvidnieks HUMVEE, kas dažādās modifikācijās kalpo kopš 1984.gada un šobrīd jau ir sasniedzis pensionēšanās vecumu.

ASV Aizsardzības ministrija jau ilgāku laiku meklē alternatīvas. Ir izstrādāti vairāki HUMVEE aizstājēju prototipi, un svaigākais no tiem ir Ultra Light Vehicle.

Aizsardzības ministra administrācija jau 2010.gadā armijas Tanku un automašīnu izpētes, attīstības un inženierijas centram (Tank Automotive Research, Development and Engineering Center (TARDEC)) deva uzdevumu izstrādāt transportlīdzekli ar sabalansētu kravnesību, veiktspēju un aizsardzību par saprātīgu cenu, raksta Autoblog.com.

HUMVEE atkarībā no bruņojuma un aprīkojuma var svērt pat vairāk nekā 7 tonnas, un, tā kā auto paredzēts vien 190 zirgspēku dīzeļdzinējs, ar īpašu dinamiku tas neizceļas, lai gan bieži vien tā varētu noderēt. Ultra Light Vehicle (ULV) svars gan neatbilst nosaukumam (tās ir 6,3 tonnas), taču spēka agregāts ir ar krietni vien augstāku veiktspēju, un līdz ar to sniegums dažādos apstākļos ir pārliecinošāks.

Jaunais prototips tiek apgādāts ar Subaru turbodīzeli, kurš attīsta 175 ZS un 352 Nm. Tas itin nemaz nav daudz 6312 kg smagam auto, tādēļ tam papildus uzstādīti divi elektromotori. Katrs no tiem pastāvīgi attīsta 268 ZS, bet īslaicīgi spēka agregātu var papildināt ar 369 zirgspēkiem. Pastāvīgais un maksimālais katra elektromotora griezes moments attiecīgi ir 1144 un 1655 Nm.

Prototips ir apgādāts ar 14,2 kilovatstundu akumulatoriem, pēc kuru pilnas uzlādes 33 kilometrus iespējams veikt bez degvielas tērēšanas. Kopējais ar vienu uzpildes reizi nobraucamais attālums tikmēr var sasniegt 337 jūdzes jeb 542 kilometrus.

ULV vēl ir tālu no nonākšanas ASV armijas rīcībā, taču šobrīd auto ir nonācis ballistiskās testēšanas un sprādziennoturības izmēģinājumu fāzē. Ja šos testus izturēs, tad izmēģinājumi turpināsies. Ja arī tie būs sekmīgi un projekts noslēgsies ar armijas vajadzībām gatavu auto, tas maksās ne vairāk kā 250 000 ASV dolāru, lēš TARDEC.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu